De har samlat in nästan all kunskap om Abisko

Rötterna går inte särskilt djupt ned i myllan för de flesta som är bosatta i den lilla fjällbyn Abisko.Men Abisko tycks lämna omedelbara och outplånliga intryck bland sina inbyggare.Nu släpps boken om den märkvärdiga byn.

Abisko är en fjällby där banarbetare, gränshandlare, forskare och turister samsas med den bofasta befolkningen. Den märkvärdiga byn är numera sammanfattad över 176 sidor i boken "Nästan allt om Abisko".FOTO: HANS STERNLUND

Abisko är en fjällby där banarbetare, gränshandlare, forskare och turister samsas med den bofasta befolkningen. Den märkvärdiga byn är numera sammanfattad över 176 sidor i boken "Nästan allt om Abisko".FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

ABISKO2011-09-17 06:00

Det är Margareta Redin och Birgitta Forssell som har tagit initiativ till projektet och fungerat som redaktörer för boken "Nästan allt om Abisko".

Titeln är talande. För även om det är en ambitiös satsning och en faktaspäckad, men samtidigt lättsam läsning över 176 sidor kan man inte vara säker på att man har fått med exakt allt.

Boken är tryckt i 1 500 exemplar. Överskottet går till Abisko intresse- och idrottsförening och boken ska kunna användas i skolan och som förkovring för de som jobbar inom turismen.

Så där, det var nästan allt om boken.

- Vi började för tre år sedan och vi trodde att vi skulle kunna köra det som en studiecirkel. De vi pratade med var inte ointresserade, men tiden fanns inte, säger Margareta Redin.

När de började höra sig för visade det finnas många som visste mycket och som ville vara med och bidra i alla fall. Det är inte mindre än 14 medarbetare, förutom Margreta Redin och Birgitta Forssell, som har skrivit inom sina res-pektive områden.

Och det finns många områden att spegla i Abisko, som till exempel renskötseln, rallarna, malmbanan, den naturvetenskapliga forskningen, konsten och turismen.

- Det är så många som har blivit påverkade av Abisko på olika sätt. Abisko är speciellt och det var det vi ville få fram, säger Birgitta Forssell.

Det som möjligen kan saknas är den företeelse som till stor del präglar byn i dag, nämligen gränshandeln. Men det hette ju nästan allt om Abisko.

En annan sak som är speciellt med Abisko är att de flesta Abiskobor som inte har rötterna i den samiska kulturen är relativt nyinflyttade. Det är få som har fötts och dött i Abisko.

Bokens redaktörer är typiska i det avseendet.

Birgitta Forssell är småländska som jobbade inom turismen under fyra år på 1960-talet. Hon återvänder ständigt och jämt till sin lilla kåta som hon har i byn.

Margareta Redin är bosatt i byn sedan många år, men hon kommer från Bredåker utanför Boden medan hennes man Bo kommer från Harads.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om