De brinner för bastu till fjälls

En hyllning till den svenska fjällvärlden och bastun. Så beskriver Henrik Harr boken som han jobbar med just nu.- Att bada bastu är det skönaste med att vara i fjällen, säger han.

Roger J Karlzon och Henrik Harr provar bastun med utsikt mot Lapporten i Abisko.FOTO: Maria Unga

Roger J Karlzon och Henrik Harr provar bastun med utsikt mot Lapporten i Abisko.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

Abisko2010-07-06 06:00
På stranden vid Torneträsk i Abisko ligger en bastu med en vacker utsikt mot Lapporten.
Det är den 17:e bastun i ordningen som journalisten Henrik Harr och fotografen Roger J Karlzon besöker i jakten på material till sin bok om fjällbastur.
- Det låter kanske som en dum idé. När jag berättar för folk om boken brukar de dra på munnen, men om man inte tycker om konceptet behöver man inte köpa boken, säger Henrik Harr.
Idén föddes för ungefär två år sedan under en stugvärdskurs där Henrik Harr och de övriga deltagarna badade bastu varje dag.
- Jag ser på fjällstationerna att nästan alla gäster badar bastu och tycker om att göra det. Boken riktar sig till alla som gillar att gå
i fjällen, säger Henrik Harr.
Många bastubad
Tillsammans med Roger J Karlzon betar han av en lista med fina bastuställen i de svenska fjällen. Den senaste turen startade i Nikkaluokta med stopp för bastubad
i Kebnekaise, Sälka, Alesjaure och Abisko. Ett 40-tal olika bastuställen ska besökas och sedan beskrivas i boken med bilder, betraktelser och intervjuer.
Vad är det då som lockar så med att bada bastu i fjällen?
- Jag gillar kontrasterna mellan kyla och värme, mörker och ljus. Man kanske har vandrat eller åkt skidor och kämpat och svettats och gått igenom svåra umbäranden. Inne i bastun är det varmt, lugnt och rofyllt och man blir ren igen. Samma kontraster upplever man inte i en bastu inne i stan, säger Henrik Harr.
Favoriter
Den finaste bastun han har besökt hittills finns i Gaunja i Vindelfjällen.
- Det är den mest genuina bastun jag har sett, ingenting där inne är av metall, allt är handsnidat. Taket är gjort av tre lager näver, säger han.
Fotografen Roger j Karlzon har en annan bastufavorit.
- Alesjaure har varit bäst hittills. Det är placeringen och känslan av det lilla i det stora som är så speciell.
Det återstår fortfarande en del arbete innan boken kan färdigställas.
Fjällen i Laponia, Härjedalen och Dalarna väntar ännu på besök från bastuentusiasterna. Boken ges ut i september 2011 om allt går enligt planerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om