Inför en lön på 12 000 kronor i månaden efter skatt till folk som bor i eller bosätter sig i glesbygden. Det föreslår miljövetaren Mikael Holmström, från Luleå, och föreläsaren David Lindh, från Dorotea, i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.
”Vi tror att dagens problem med psykisk ohälsa, stress och liknande symptom skulle kunna minska om en ny stor reform för landsbygden skulle komma på den politiska agendan”, skriver de i debattartikeln.
Debattörerna anser att Sverige behöver en ny landsbygdsreform.
”Vi stödjer i grunden tanken på införandet av medborgarlön men som situationen ser ut idag ser vi glesbygdslönen som en akut åtgärd som behövs för att rädda landsbygden. Vi tänker oss att glesbygdslönen skulle kunna ligga kring 12 000 kronor i månaden efter skatt”, skriver Holmström och Lindh i debattartikeln och fortsätter:
”Till att börja med skulle man kunna välja ut några av de kommuner som mest akut skulle behöva denna åtgärd i ett pilotprojekt. Då skulle glesbygdslönen betalas ut villkorslöst till alla kommuninnevånare, samt de som väljer att bosätta sig där.”