100 fakta om Norrbotten

Region Norrbotten har samlat 100 sanna fakta om allt mellan himmel och jord, både smått och riktigt stort.

Region Norrbotten har samlat 100 sanna fakta om allt mellan himmel och jord, både smått och riktigt stort.

Foto:

LEDARE2018-11-07 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Region Norrbotten har sammanställt en fin liten bok med titeln ”100 fakta om Norrbotten”.

Den är en nyttig påminnelse om de enorma värden som skapas i landets nordligaste län.

Några exempel:

- LKAB är Europas hemmagruva. 90 procent av all järnmalm i Europa utvinns i Norrbotten. 50 procent av Sveriges totala tonnage på järnväg fraktas på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik.

- Ingen älv i hela landet genererar så mycket elkraft som Lule älv. 14,7 TWh är en fjärdedel av landets totala vattenkraftproduktion och en niondel av Sveriges hela elproduktion.

- Norrbotten är Europas rymdcentrum. På rymdbasen Esrange, strax utanför Kiruna, har man sedan 1966 skjutit upp forskningsraketer upp till 70 mils höjd, i samarbete med forskare från hela världen.

- Biltestindustrin i Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn omsätter cirka 1,5 miljarder kronor per år, med världens största fordons- och däcktillverkare på plats varje vinter.

- Piteå Summer Games är Sveriges näst största och en av världens fem största fotbollsturneringar för flickor och pojkar. 2017 deltog 800 lag som spelade mer än 2 000 matcher, alla på gräs.

- Besöksnäringen i Swedish Lapland omsatte cirka 6,5 miljarder kronor under 2016, en ökning med 58 procent sedan 2010. Antalet årsverken var 4 068 och de totala skatteintäkterna uppgick till 645 miljoner kronor.

- Norrbotten är ett av Sveriges starkaste idrottslän. Luleå Basket vann sitt femte raka SM-guld och Luleå Hockey/MSSK vann sitt andra, säsongen 2017-2018. Piteå IF tog dessutom hem damallsvenskan 2018.

Med andra ord: Norrbottningarna har många skäl att sträcka på sig och känna stolthet över sin del av världen. Utan Norrbotten skulle Sverige vara ett både fattigare och tråkigare land.

Det gäller dock att vårda värdena i norr och att statsmakterna drar sitt strå till stacken för att möjliggöra fortsatt tillväxt.

Regeringens infrastrukturplan för perioden 2018-2029 var ett steg i rätt riktning. Investeringarna i Norrbotniabanan, Malmporten, E4-bron över Kalix älv och andra projekt är angeläget för både folk och företag i regionen.

Det krävs emellertid fler steg i samma riktning under kommande mandatperiod.

En strategisk framtidsinvestering är dubbelspår på Malmbanan. En annan central satsning är att ge Esrange kapacitet att skjuta upp småsatelliter.

Viktigt är också att fortsätta stärka Luleå tekniska universitet och dess roll som regional utvecklingsmotor.

Norrbotten kan dock inte räkna med att det kommer att flyga stekta sparvar in i munnen. Det gäller att kommunalråd och andra regionala företrädare håller sig framme och argumenterar när departement, statliga myndigheter, EU-kommissionen och andra gör sina överväganden.

Nätverksbyggande, omvärlds­kontakter och fotarbete i maktens korridorer är lika viktigt nu som förr – i synnerhet om det blir en helt ny regering med en massa nya statsråd med begränsade kunskaper om Norrbotten.

Då kan det vara bra att ha med sig ”100 fakta om Norrbotten” för att åskådliggöra vilka mervärden som skapas i norra delen av Sverige.