Zacke vänder hemåt: "Pirrigt"

Zacke återvänder till rötterna i Norrbotten, först genom en skolturné i länet – sedan för en permanent flytt till Luleå. "Det kommer bli skoj, jag är taggad", säger rapparen.

23 oktober 2018 19:15

– Det är ju bullshit det här med långa avstånd. Långa avstånd spelar ju ingen roll, det handlar ju om tiden det tar att ta sig från punkt A till B – och då tar det ju typ lika lång tid att åka från Luleå till Överkalix som till studion (i Stockholm) från Bandhagen.

18 spelningar, på 9 norrbottniska orter, under 14 dagar. Zacke prickar av "en del vita fläckar" på den norrbottniska kartan när han turnerar runt bland länets skolelever och förhoppningen är att även rapparen ska fylla en lucka hos "kidsen". Zacke har återvänt till rötterna för att ge näring åt grogrunden.

– När jag började rappa fanns det ingen att härma eller apa efter, vilket ledde till att man snodde en stil som var så långt ifrån en själv. Jag nämner i mellansnacket att jag lyssnade på Stockholmsrappare och som 14-åring är det ju jättesvårt att förstå något annat, då är det ju jättesvårt att skriva om Örnäset trots att jag var mitt uppe i det, säger han.

Zacke berättar att de inte ville "låta Lule" när han växte upp att det snarare kändes töntigt, men hoppas att han kan visa dagens ungdomar att det går att ta plats och avstamp i sig själva och sin hemmiljö.

– Om de får lite mod och gör deras grej utifrån deras perspektiv ... det hade gjort mig jätteglad och stolt om jag hade kunnat hjälpa till med det.

LÄS MER: Zacke tar paus – i norrbottnisk stuga

LÄS MER: "Det var nästan för mycket"

LÄS MER: Zacke ryter ifrån mot sexuella ofredandet i publiken

Det senaste året har innehållit sparsamt med livespelningar i övrigt och för tillfället ligger en hel del "låtskisser på bordet" som han vill ge tid att arbeta fram. Tanken är att singlar och förhoppningsvis ett nytt album ska släppas under 2019 – och under nästa skrivarfas ska han tillbaka till rötterna på nytt. Tillsammans med sambo och barn har han bestämt sig för att flytta tillbaka till Luleå innan årets slut.

– Det är en stor grej ändå, det känns spännande. Det är pirrigt, säger Zacke.

Hur kommer det sig att ni flyttar?

– Jag är inne i en ny fas i livet, jag har bott i Stockholm i tio år – det känns som att jag har gjort det. När vi dessutom har barn känns det som att Luleå är en bättre stad att växa upp i, det är väl den största anledningen, säger han.

– Men jag är sugen också, det kommer bli en himla nystart. Det är pirrigt så in i bomben, det kommer säkert bli en övergångsperiod innan vi landat. Men jag tror inte att det kommer bli en så stor grej, min familj har varit uppe hela somrarna och kring jul. Jag är dessutom uppe mycket och jobbar, så det blir inte som att flytta till en helt ny stad – jag kommer inte bli chockad.

Avståndet till musikbranschen i Stockholm kommer vägas upp med närheten till studion och miljön för sonen Levi att växa upp i.

– Det kommer bli skoj, jag är taggad. Jag har ringt runt till alla kompisar som är kvar och sagt; "nu får ni skärpa er när jag kommer hem, då får ni vara peppade och hitta på grejer", säger Zacke.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!