Uppföljare till filmsuccén inspelad i länet

Filmen "Sameblod" blev en stor succé – nu har Amanda Kernells uppföljare spelats in i Norrbotten. "Vi är fantastiskt nöjda".

8 februari 2019 10:00

Amanda Kernells "Sameblod" gjorde internationell succé och belönades med massor av priser, där bland annat debuterande skådespelaren Lene Cecilia Sparrok prisades som bästa skådespelare på Guldbaggegalan.

Förhoppningen är att Kernells nya film, "Charter", ska nå samma framgångar och visas på världens främsta filmfestivaler. Dramat har spelats in i Vuollerim, Jokkmokk och Pajala under tio dagar – och fortsätter nu inspelningen på Teneriffa.

– Det har gått jättebra, makalöst faktiskt. Vi fick precis den här vintern som vi haft en idé om att vi ville ha till filmen. Perfekt, säger producent Lars G Lindström.

Lindström som, precis som stora delar av filmteamet, jobbade också med "Sameblod" och är uppenbart belåten över inspelningstiden i Norrbotten.

– Vi är fantastiskt nöjda och folk där uppe har varit så enormt hjälpsamma och positiva. Det har varit otroligt kul alltså, säger han.

Filmteamet trotsade den stränga kylan och fixade inspelningen med tio timmar långa arbetsdagar.

– Vi hade mycket barn med, bland annat statister från skolan i Jokkmokk, som var enormt duktiga. I film tar man ju omtagning på omtagning på omtagning och det var lite jobbigt för dem att gå fram och tillbaka i kylan – men de var fantastiska, säger Lars G Lindström.

"Charter" tar avstamp i en, i filmen, icke namngiven norrbottnisk ort och scener har bland annat spelats in i badhuset och kommunhuset i Pajala, i skolan och på en camping i Jokkmokk.

Filmen handlar om en mamma i Norrbotten som tar med sina barn till Teneriffa när hon upptäcker att hon håller på att förlora vårdnaden om dem. Barnen spelas av debuterande skådespelarna Tintin Poggats Sarri, från Kiruna, och Troy Lundkvist, Luleå, och föräldrarna av norska Ane Dahl Torp och Islandsfödda Sverrir Gudnason.

– Jag kommer själv från en skilsmässofamilj och ser på "Charter" som en kärleksförklaring till alla skilda föräldrar och deras barn. För mig är "Charter" en utforskning av varje förälders största farhåga – att förlora sina barn. Jag vill undersöka hur långt man kan och bör gå för sina barns skull, säger regissören Amanda Kernell i ett pressutskick.

Filmen är en samproduktion mellan finansiärer i Norge, Danmark och Sverige, där Filmpool Nord och Film i Västerbotten är med lokalt. Hösten 2020 är det premiär för filmen och förväntningarna är höga efter framgångarna med "Sameblod".

– Det blev en jättesuccé, vilket är kul. Sådant kan ju ta sig uttryck på olika sätt men jag tycker att vi har ett bra grepp om vad vi vill göra. Det känns bara kul att vi har de här förutsättningarna att vi kan sträcka ut så här, att vi kan vara ovanför Polcirkeln mitt i vintern och filma och åka till Teneriffa. Det känns jättebra att kunna presentera det här dramat, säger Lars G Lindström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser