Rarings debut – en greatest hits-skiva

Efter fyra år släpper Raring debutalbumet – fullt av favoriter. "Vi släpper en greatest hits-skiva det första vi gör", konstaterar Rasmus Winblad.

11 april 2019 21:38

2015 släppte Raring singeln "Tillfällig fördrivelse", som duo, efter att Rasmus Winblad och Anton Alaama Nyström använt projektet som "terapibubbla" kring vännen Nils Kejonens bortgång.

Ursprungstanken var att upphovsmannen Winblad skulle ha möjlighet att spela i olika konstellationer med Raring, både i hemstaden Göteborg och i uppväxtstaden Luleå. Så blev det inte.

När debutalbumet "Mamma" nu släpps har Raring gått från soloprojekt till duo till fullt band – Jakob Westerlund (trummor) och Elin Sundström (bas) har gjort familjen komplett.

– Det kändes alltid som ett band, men lett av de två (pekar på originalduon), jag kände aldrig att de skulle ta in någon annan om jag inte kunde vara med, säger Sundström

Alla fyra bandmedlemmar har varit med från första spelningen och på så sätt är ingenting nytt på debutalbumet. Dessutom dyker "Tillfällig fördrivelse" upp igen.

Egentligen var en EP med nya låtar planerad innan skivbolaget övertalade bandet att göra en fullängdare, med låtar från alla fyra år – plus tre nya.

– Det kändes skumt först, men när man fick allting samlat kändes det rätt ändå. Även om det byter riktning ibland känns det som en helhet, konstaterar Rasmus Winblad, som skrivit alla låtar på albumet.

– Jag gillar inte att släppa låtar som redan är släppta, men jag fick hålla med Fredrik (Lindqvist) om att det inte är många som har hört dem – och låtarna är ju bra. När jag fick skivan samlad och kunde lyssna igenom den kändes det bra. Det är klart att fler människor ska få chansen att höra "Tillfällig fördrivelse" (skratt).

Känns det som att ge de gamla låtarna en ny ordentlig chans?

– Ja, folk hör fortfarande av sig till mig och har upptäckt Raring. "Tillfällig fördrivelse – vilken jävla låt". Ja, jo ... den är typ fyra år gammal men tack. Men eftersom vi släpper den nu blir det kul igen, säger Anton Alaama Nyström.

Efter att ha hållit sig utanför musikbranschens oskrivna regler och gått sin egen väg tar Raring ett första kliv in i smeten då de skrivit skivkontrakt med Luftslott records. Efter fyra år ska bandet lanseras och bli upptäckt på nytt.

– Vi är lite som The Hives och släpper en greatest hits-skiva det första vi gör, konstaterar Rasmus Winblad.

För alla som missat er, vad är Raring?

– Raring är en familj (skratt), säger Alaama Nyström.

Elin Sundström:

– Ja, det är som att vara på husvagnssemester med familjen när vi är ute och turnerar. Exakt samma stress.

"Mamma" framsida pryds av ett svartvitt porträtt av Elin Sundström, gjort av henne själv. Precis som övriga delar av albumet är det Raring själva som är upphovsmakare, allt från inspelning och producerande till omslag och bilder.

Skivan heter "Mamma" och Elin är på omslaget. Är du mamma i bandet?

– Nej, jag är den tysta emo-brorsan (skratt).

Vem är Rarings mamma?

– Jag är lite mammig, säger Rasmus Winblad. Jag är lite lik min mamma på det sättet. Jag är mån om att alla äter ordentligt och såna grejer. Jag är lite hönsmamma.

Sångaren och gitarristen håller hårt om bandet, även om han även spelar låtarna live som soloartist också. Under fredagen firas dock skivsläppet med bandspelning på skivbolagets hemort, Umeå, och förhoppningen är att kunna spela mycket live under sommar och höst.

Sedan väntar uppföljaren, med bara nya låtar.

– Vi kommer göra en till skiva, den är typ klar – vi behöver egentligen bara ses och spela in den. Nu ska vi först spela på den här och sedan kör vi några dagar ihop och drar ihop nästa, säger Winblad.

"Mamma" är det första familjeporträttet av Raring och eftersom blod är tjockare än vatten ska släktträdet växa vidare.

– Vi försöker köra så tidslöst det går, det är inte så trendig musik. Min tanke är att vi aldrig behöver lägga ner, det ska aldrig kännas inaktuellt att spela med Raring. Rock går i cirklar och bra texter består, säger Rasmus Winblad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser