Under en presskonferens i Berwaldhallen presenterades årets sommarvärdar i P1 och en av dem var Erik Niva, sportjournalist från Malmberget. Under en intervju på scenen berättade han att delar av sommarpratet kommer handla om hans uppväxt i Malmberget.

– Det var isolerat, det är nog det ordet jag skulle använda innan jag använder något annat, säger han.

– Det var så oerhört långt överallt.

Artikelbild

| Britta Marakatt Labba.

Erik Niva berättar att det var intresset för fotboll som tog honom från Norrbotten till jobbet som journalist på Aftonbladet och Viasat.

– Det var en värld som kunde ta mig någonstans och på så sätt har jag egentligen följt bollen från Malmberget ända hit ända sedan dess, sa han.

Den 3 juli sänds Erik Nivas sommarprat.

Den 14 juli sommarpratar företagsledaren Leif Östling från Luleå.

Artikelbild

| Erik Niva

Konstnäraren Britta Marakatt–Labba, som fick ett med sitt 24 meter långa bildbroderi om samisk historia, är också en av sommarvärdarna. På presskonferensen berättar hon om hur hon gillade att rita på gamla tårtkartonger efter begravningar hemma i Tornedalen som barn.

– Ibland gick det väldigt lång tid mellan begravningarna och då stod vi och stampade och bad till någon; "gör så att någon avlider idag så att vi har tårtkartonger några dagar", sa Marakatt–Labba i Berwaldhallen.

Den 19 juli sänds hennes sommarprat.

Den 22 juni, på midsommardagen, startar årets säsong av "Sommar i P1" med Fares Fares som premiärpratare.