"Krävs mer än dånande högtalare och spring i benen"

Joe Labero tog Las Vegas till Luleå och hans show smällde högt – lite väl högt.

14 mars 2019 22:33

Om jag vore magiker hade jag gjort precis som Joe Labero. Jag skulle satsa allt på eldar, högljudda motorcyklar, arenashower och cool belysning.

Jag kan nämligen inte trolla. Och vem lägger märke till det när det smäller, lyser och dundrar?

Men är det någon som lärt Sverige vad trolleritrick är så är det Bengt från Alvesta, vilket gör att showen "Labero Inflame" känns något övertänd (höhö) redan från start.

"Äntligen tillbaka i Sverige – direkt från Las Vegas – Joe Labero", säger presentatören och in på en decibelpumpad motorcykel dundrar huvudpersonen in ackompanjerad av hårdrock. Det är eld och skrik från första stund.

När han vrålandes inleder med att smälla ihop ringar på löpande band är jag beredd att avfärda magikern som en Las Vegas-tramsare med storhetsvansinne. Det krävs mycket mer än dånande högtalare och spring i benen för att imponera på mig.

Tur då att Joe Labero har många ess i rockärmen, bokstavligt talat.

LÄS MER: Ottilia blev kapad itu på scenen: "Läskigt"

Spektaklet har en hög ambitionsnivå, med akrobatgruppen Rackartygarna som hjälpredor och Metallica som bakgrundsmusik, men det ständiga effektsökeriet och applådjagandet blir bara ett sätt att hålla publiken på tårna mellan höjdpunkterna. Ibland är det svårt att se showen för alla explosioner. Las Vegas gör sig bäst i Las Vegas och mellansnacket som går ut på att Joe Labero droppar kändisnamn som han träffat eller sett blir bara patetiskt.

Bäst är i stället de små detaljerna och de sinnesjuka trollerikonsterna.

De galna kortricken där åskådare Malin Styrman på nära håll blir lika borttrollad som alla andra håller högsta klass och ingen kan låta bli att bli väldigt imponerade av att se tre, från publiken hämtade, ringar sammanfogas till en kedja.

Häftigast är kanske numret där journalistkollega Jenny Stridsman drar ett kort, delar det i flera delar och sedan får se allt brinna upp. Bara för att sekunderna senare hitta samma kort inuti ett isblock med den saknade delen kvar i sin hand. Då behövs varken hoppande motorcyklar, hårdrock eller laserstrålar.

När det låter som minst smäller hans trolleri som högst. Ibland behöver det inte vara så mycket märkvärdigare än att skala fram en femhundring ur en citron.

Häftigare magishow finns inte i Sverige och skickligare magiker hittar vi troligtvis inte under vår livstid. Men vi hade fått en mäktigare upplevelse med större fokus på det sistnämnda.

RECENSION

Joe Labero

Luleå Energi Arena, torsdag 19.30

Publik: Cirka 800 personer.

Längd: 1 timme och 45 minuter.

Bäst: De oförklarliga tricken tillsammans med publiken.

Sämst: Vi vet att Joe Labero uppträtt i Las Vegas. Sluta tjata.

Betyg: 3

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser