Idol: "Jag hånskrattade när de sa att det skulle vara tufft"

Han har spelat inför 8 000 åskådare, men det var mötet med 4 jurydeltagare som fick benen att skaka. Nu väntar slutaudition i "Idol" för Kim Lilja från Luleå.

3 september 2019 19:01

Höga smällar och vrål har varit en stor del av Kim Liljas liv. Länge kom de från ishallarna där hockeyn tog mycket av Luleåkillens tid men just denna dag härstammar ljudet från crossfitgymmet där vi ses. Här jobbar 25-åringen som crossfitinstruktör men har tvingats dra ner på träningen på grund av skador – i framtiden hoppas han höra smällar och vrål från scenkanten i stället.

– Jag är lite svart och vit, jag måste ha någonting att satsa hundra procent på, går man in halvhjärtat kan man lika gärna skita i det. Nu har jag lagt alla ägg i en korg och kör på musiken, berättar han.

Vid sidan av hockeyklubbor och skivstänger har gitarren alltid funnits med Kim Lilja och efter att ha provat lyckan på Bryggeriets öppna scen bestämde han sig för att testa lyckan på allvar. Nu är han ensam norrbottning om att gå vidare till slutaudition i "Idol", vilket sänds på TV4 under tisdagskvällen.

– Jag har alltid haft två drömmar, jag har sagt att jag ska bli hockeyproffs och om jag inte blir det ska jag bli rockstjärna. Folk har frågat vad jag skulle välja om jag fick och ... alltså vad fan är det för fråga? Alla dagar i veckan ställer man sig framför 70 000–80 000 på en scen och bara rockar sönder (skratt).

Läs också: Open mic: Bana till scenvana

Som spelare i Luleå Hockey "uppträdde" han inför 8 000 personer i Scandinavium, men att ställa sig inför 4 personer i "Idol"-juryn var något annat.

– Det är en annan grej, jag har spelat hockey hela mitt liv och visste exakt vad jag skulle göra då. Men när du kommer in till juryn ska du göra det du bara gjort på ditt rum, jag kan inte dansa och har inget inövat nummer. Det är ett tigersprång utanför min komfortzon, berättar han.

Trots osäkerheten kring sin egen kapacitet tog inte känslorna över – förrän efter uppträdandet. Efter hans version av Audioslaves "Heaven's dead" ställde sig jurymedlemmarna upp och Kim Lilja kunde inte tro sina ögon.

– Det var som en boll som släpptes när jag fick se deras reaktion, jag kunde knappt stå på benen. Jag skakade så mycket att knäna höll på att ge vika flera gånger. Jag tror att jag "blackade" i två minuter, jag kommer knapp ihåg vad de sa.

– Jag hade aldrig kunnat tro att folk som kan så pass mycket om musik tycker att jag är så bra.

Läs mer: Förre Luleå Hockey-spelaren gör succé i "Idol"

Lite sömn och långa dagar har gjort slutaudition omtalat som det stora eldprovet i "Idol" och Kim Lilja, som vant sig vid fysiska ansträngningar, beskriver upplevelsen på Oscarsteatern i Stockholm som "det mest energiska och psykiskt påfrestande" han gjort i hela sitt liv.

– Jag hånskrattade när de sa att det skulle vara det tuffaste vi någonsin gjort. "Hallå, har du gjort en `Fran´ någon gång? Har du gjort en 21-15-9 pull up och thrusters? Det är tufft". Men efteråt låg jag och sov i två dagar ... helt körd, säger han.

Under tisdagens program inleds slutaudition med en så kallad "chorus line", där flera deltagare får vända hemåt direkt.

– Jag var jättenervös och det höll på att ta över. När jag blev nervös när jag spelade hockey behövde jag bli irriterad för att det skulle gå över – så jag eldade upp mig själv. "Sluta vara en jävla mes, jag skiter i om jag går vidare. Ska jag falla ska jag falla platt på ansiktet och ska sjunga så jävla dåligt och göra bort mig totalt – eller så går jag in och kör sönder det här", säger Kim Lilja.

Läs också: Då: Jättetalang i Luleå Hockey Nu: Drömmer om crossfit-VM

Kim Lilja

Ålder: 25 år

Bor: Luleå

Yrke: Crossfitinstruktör och personlig tränare.

Bakgrund: Med morfar och farfar som yrkesmusiker inspirerades han av musicerande kusinerna John och Christoffer Wennberg till att börja spela gitarr. Köpte sin första elgitarr i nioårsåldern och ställde sig på scenen 15 år senare.

Musikaliska förebilder: Chris Cornell, Dave Grohl, Scott Weiland.

Kuriosa: Spelade 3 SHL-matcher med Luleå Hockey 2014.

Aktuell: Som norrbottniskt hopp i TV4:s "Idol".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser