Idol-Dasha om sin tuffa tid: "Jag har inga vänner kvar"

I Ryssland blev hon slagen och nedtryck, i Boden har hon blommat ut. Nu siktar Dasha Kustovskaya på att vinna "Idol".

3 september 2017 19:00

Dasha Kustovskaya passerar Centrumtorget tämligen obemärkt trots att hon charmat "Idol"-juryn inför närmare en miljon tv-tittare. Så var det inte i hemlandet Ryssland, där hon fick blickar och glåpord efter sig. För två år sedan följde hon efter sin familj till Boden efter att inte ha orkat med tillvaron i Rostov-on-Don längre.

– Jag har inga vänner kvar i Ryssland, alla försökte förändra den jag var och hur jag såg ut. Jag var annorlunda och de var på mig om att jag bytte färg på linserna och vilka kläder jag bar. Jag blev lite chockad över hur arga människor kunde bli över att jag stack ut, berättar hon.

Med sina kjolar, höga strumpor och färgglada tröjor fick hon höra att hon såg ut som ett barn.

– De ville se ut som Instagram-modeller med stora läppar, alla såg ut som likadana dockor. När jag ser en Instagram-modell från Ryssland vet jag inte om jag har sett henne tidigare eller om det är en ny som ser likadan ut, säger Kustovskaya.

TV: Se när Dasha Kustovskaya imponerar på juryn

Hon valde att stanna kvar och gå klart college med konstinriktning, men när människan Dasha Kustovskaya ville blomstra kvävdes hon i stället.

– Det var jobbigt, det var ren mobbing i skolan – jag blev till och med slagen, säger hon.

I stället för att rätta sig i ledet skaffade Kustovskaya tatueringar, färgade håret och hoppade av utbildningen för att flytta till Sverige. Resten av familjen har uppehållstillstånd men eftersom "Idol"-deltagaren kom till landet först som 19-åring är hennes framtid oviss.

– Migrationsverket har sagt att det inte finns någon anledning för mig att bo med min familj, vi blev väldigt chockade. Vi har fått negativa besked tre gånger, berättar hon och suckar.

– Vi hade lite problem i Ryssland så jag kan verkligen inte återvända dit, det hade dessutom varit väldigt dåligt för mig som person.

MER IDOL: Här är norrbottningarna som fixade guldbiljetter

I Boden har hon hittat glädjen, kärleken och framtidstron. Hon saknar inte värmen vid Svarta havet det minsta.

– Det är kallt i Boden men människorna här gör det varmt, de är så gulliga och blir som en extra tröja för mig, skrattar hon.

– Här tycker alla att jag är normal, ingen säger åt mig att jag ser konstig ut. Här får jag höra att jag är så söt, det fick jag inte höra i Ryssland.

Är du lycklig nu?

– Ja, hundra procent lyckligt. En miljon procent lycklig, du ser ju hur jag ser ut, säger hon med ett stort leende.

Att en asylsökande från Boden gör bra ifrån sig i musiktävling på TV4 känns igen.

– Först var alla väldigt snälla med mig, nu är de stolta över mig och säger ”hoppas Boden kan vinna igen – som när Ibrahim vann” (skratt). Jag hoppas det kan bli så.

Ibrahim Nasrullayev vann "Talang" i våras och innan segern träffade Dasha Kustovskaya honom och önskade Nasrullayev lycka till. Nu hoppas hon på att kunna nå samma framgång i "Idol".

– Det hade varit så häftigt om Boden vann två gånger.

Dasha Kustovskaya

Ålder: 20 år

Bor: Boden

Gör: Praktiserar som bartender

Guldbiljettslåt: ”Feel Good Inc.” (Gorillaz)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!