Ett år av glamour, skandaler, romansrykten och näthat

Ida Ovmar lämnar över tiaran efter ett år som skönhetsmiss. Nu berättar hon om händelserika månader med kändisar, skandaler och kärlek.

21 juni 2017 19:29

I söndags stod Ida Ovmar, från Luleå, som konferencier för finalen av Miss och Mr Universe Sweden tillsammans med Alex D´Rosso. På ett år har hon gått från relativt okänd till trygg och belevad förebild.

– Om någon hade frågat mig för ett år sedan hade jag inte pallat det, men nu tackade jag bara ja och var inte ens nervös över det. Det har varit en personlig utveckling som jag inte annars hade gjort, säger 22-åringen.

När den regerande titelhållaren lämnade över tiaran till Frida Fornander blev det också början på slutet av ett händelserikt år.

– Det är som att jag har gjort slut med någon, det kändes så dagen efter finalen. Nu har jag gjort slut med organisationen, berättar hon.

Under torsdagen reser hon till Las Vegas för att även lämna över titeln som Miss Continent innan en ny vardag väntar.

– Det blir en befrielse att bara kunna leva, det har jag saknat, säger Ovmar.

– Jag är verkligen redo för det, jag är färdig med det här förhållandet.

LÄS MER: Norrbottningen som blev skönhetsdrottning

Det har blivit en hel del resdagar och möten för Ida Ovmar, som besökt flera av världens hörn. Celebra fester, leenden och glammiga klänningar har blivit en del av hennes liv, men Ida Ovmar är snål om detaljer kring Hollywood-kändisarna hon uppehållit sig vid.

Ganska coolt att hänga på samma ställen som stjärnorna?

– Det är jätteballt, då blir allt så verkligt. Det blir på riktigt när man ser att de finns och är vanliga människor.

Vem är den största du sett?

– Jag har sett Kardashians och Leonardo DiCaprio, det är väl de största.

Några skandaler?

– Ja (skratt), nog händer det en del galna saker men det är ingenting jag kan berätta. Det som händer där stannar där.

Är det för att du är inblandad?

– Nej (skratt), det är blandat. Jag är ganska städad av mig, jag sköter mig och är en bra tjej.

Ida Ovmar har setts tillsammans med en känd skådespelare vid flera tillfällen på sista tiden, enligt rykten.

Hur väl känner ni varandra?

– Vi känner varandra väl.

Är det en romans?

– Jag vet inte ens vad jag ska äta till frukost så det var en väldigt svår fråga (skratt).

LÄS MER: "Jag har fått vänner för livet"

Men allt har inte varit glitter och glamour, långa dagar och ständig uppmärksamhet har slitit. I offentligheten har hennes utseende blivit allmängods för näthatarna och hon har fått lära sig den hårda vägen att hantera elaka ord. För att orka fortsätta.

– Det har varit mycket om mitt utseende, mina höga kindben och mina läppar. Det är folk som ifrågasätter mitt samiska ursprung, säger Ida Ovmar.

Från början flödade kommentarerna på hennes Instagram, sedan gick det vidare till olika nätforum och direkta mejl.

– Jag blev chockad i början. Jag är bara människa så det är klart att jag inte får energi av det. Jag kommer fortsätta göra min grej och de som har något att säga får göra det, men jag kommer inte sluta, säger hon.

Ovmars rötter i samband med hennes utseende har fått många att vädra mörka tankar.

– Jag har höga samiska kindben och i kombination med att jag har stora läppar blir det för mycket. Då ska folk vara negativa och säga något. Det är låga sparkar men en enkel sak att klanka ner på.

LÄS MER: Fredagsintervjun med Ida Ovmar

Hon tror att okunskapen kring den samiska kulturen ligger bakom mycket av kritiken, framförallt internationellt. Men totalt sett har kärleken vunnit stort över hatet.

– Jag har fått så mycket fin respons. Många från Jokkmokk och mina hemtrakter har sagt att de är glada över att jag lyfter det samiska och vill att jag ska ta med det till tävlingarna, säger Ida Ovmar.

Nu väntar en "vanlig sommar" med vila och vänner, dessutom utbildar hon sig till personlig tränare och siktar på att fortsätta jobba i bakgrunden inom skönhetsbranschen. Men det finns andra hemliga projekt också.

– Det kan hända (skratt), jag kan meddela dig när det är klart. Det är stora grejer på gång men innan kontrakt är skrivna vågar jag inte säga något (skratt).

Ida Ovmar är ingen miss längre – men kommer vara svår att missa även i framtiden.

Ida Ovmar

Namn: Ida Märta Birgitta Sharise ­Ovmar.

Född: I juli 1995 i Piteå.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Aktuell: Har lämnat över tiaran som Miss Universe Sweden och lämnar över titeln på Miss Continent i Las Vegas kommande helg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser