Doldisen om sin succékarriär: "Jag fattar ingenting"

Sex gulskivor, tre platinaskivor och två dubbelplatina. Emil Assergård är doldisen som sammanlagt har över 100 miljoner streams på sin musik. Nu har han släppt nattklubbsspelningarna och satsar på ett nytt spår. "Jag är ganska less på att spela på nattklubbar 00.30 på natten", säger Emil Assergård.

18 juli 2019 19:54

Emil Assergård är ett av årets dragplåster på Sommarfesten i Kalix och med över 100 miljoner streams på spotify är det inte konstigt att den svenska publiken har gjort att han både har spelat fullsatta spelningar och har fler guld- och platinasinglar i ryggen.

– Jag fattar ingenting. Man jobbar hela tiden och ibland glömmer man bort hur bra det går för att man är så inne i det man gör. Sedan skulle jag aldrig ta något för givet och jag kämpar på hela tiden och tänker att ingenting kommer av sig själv, säger Emil Assergård när han ser tillbaka på sin relativt korta karriär.

Emil Assergård började med musik för tio år sedan då han blev övertalad till att söka till en lokal talangtävling hemma i Sollefteå.

– Jag hade inte sjungit så mycket innan det och hade aldrig stått på scen men mina kompisar tyckte att jag skulle vara med. Efter det började det rulla på och jag spelade som trubadur en hel del. Runt 2013 så släppte jag trubadurandet lite och började släppa min egen musik.

När skulle du säga att du slog igenom?

– Det är svårt det där med genombrott. Ibland känns det som att jag inte riktigt har slagit igenom men samtidigt har jag väl gjort det. Men det är alla som lyssnar som har spridit min musik och det är de som jag har allt att tacka. Det började gå bra runt 2015 och det var nog då jag började märka att folk lyssnade. Låtarna "Ego" och "All in" gjorde att karriären blommade ut.

Han berättar att trots att han har släppt sin musik via det stora musikbolaget Universal så är det lyssnarna som har gjort att hans musik har spridits till fler och fler lyssnare.

– Det är verkligen de som lyssnar på min musik som har spridit den. Visst, nu ligger jag på ett stort bolag men det har inte varit så att någon har tryckt upp min musik i folks ansikten och jag har inte blivit skyltad. Det är första gången i år som jag är med i tv till exempel, på måndag är jag till exempel med på Lotta på Liseberg. Det är jätteroligt, och för mig är det väldigt stort.

Emil Assergårds hitlåtar "All In" och "Ego" har spelats flitigt på nattklubbar och det har blivit många sena spelningar för honom. Något som han har ledsnat på.

– Många kanske tänker att min musik går ut på att festa och härja. Men jag är inte sådan egentligen, det är en del av vem jag är och den musiken som jag har gjort. Men jag har låtar som är djupare och är mer åt det hållet som jag vill gå. Jag är ganska less på att spela på nattklubbar 00.30 på natten. Jag vill mycket hellre göra spelningar likt den här i Kalix där det är alla åldrar i publiken. Nu skriver jag mer om det jag vill göra, och vissa kanske tycker att det är tråkigt men det är ju så jag är.

Men är det svårt att gå från att göra lite "spexig" musik till att göra mer seriös musik?

– Visst är det ett steg. Man kanske tappar lite men man får mycket nytt också. Nu får jag åka ut och göra tv-program till exempel och spelar på radio mer, det blir en liten omväxling. Jag tror inte att det hade varit lika lätt att få spela på sommarfestivaler om jag hade kört på på samma spår. Men jag ångrar inte den musiken som jag har släppt, den är en del av mig och det har tagit mig dit jag är idag, säger han och fortsätter:

– Jag är inte en person som vill låsa fast mig, ibland mår jag jättebra och ibland mår jag skit. Jag tror att de flesta kan lyssna på min musik, det är ingen hatiskt eller politisk musik. Jag förstår om alla inte gillar det men jag tror att de flesta kan ta till sig av min musik, jag vill göra folk glada med min musik.

Emil Assergård har spelat en hel del i Norrbotten tidigare. Senast i vintras besökte han Luleå och förra sommaren gjorde han en minnesvärd spelning i Piteå.

– Jag var på Pite Havsbad förra året under Midsommar och det var riktigt roligt. Sedan var giget på Western Farm i Boden också riktigt bra. Men jag måste nog säga att Pite Havsbad var min favoritspelning, det är alltid roligt att göra sommarspelningar.

Vad tycker du om att spela i Norrbotten?

– Jag älskar att spela häruppe, människor är så varma och goa.

Skulle du kunna tänka dig att bo här?

– Just nu bor jag i Stockholm men jag älskar Norrbotten och Piteå speciellt. Där skulle jag verkligen kunna tänka mig att bo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Isberg