Den som besöker Filmstaden i Luleå i veckan märker att någonting stort är i görningen. De största salongerna, fem och sex, är avstängda för allmänheten och där inne sker ett omfattande arbete med att byta ut ett föråldrat ljudsystem till ett betydligt maffigare sådant.

När vi besöker biosalongerna har den välkända träpanelen på väggarna rivits ned och ska ersättas med svarta akustikplattor, samtidigt som högtalare och baslådor byts ut.

– Träväggen ryker och det blir "DDR-svart", men i det här fallet tycker jag att det är motiverat – det finns ingen akustik där inne. Det är som att sitta i ett parkeringshus, nu blir det dämpat i alla fall, konstaterar Magnus Eriksson, kinotekniker på Cinema design.

Artikelbild

| Magnus Eriksson, kinotekniker på Cinema design, tycker att ljudet behövde ett lyft.

I "femman" hade högtalarna närmare 15 år nacken och även om inredningen blir betydligt mörkare när originalpanelen från invigningsåret 1988 plockats bort kommer besökarna få ett lyft när lamporna släckts.

– Det är som natt och dag, vi gör både akustiken och byter skithögtalarna mot bra högtalare. Nu kommer man både höra vad folk säger och när jumbojeten exploderar, säger Magnus Eriksson.

Den nya tekniken kommer lägligt då potentiella storfilmerna "Mortal engines", nya "Spider-man" och "Aquaman" går upp inom de närmsta veckorna.

I båda salongerna lossar arbetarna bioduken för att kunna göra plats för ännu större subbasar och väggarna förstärks för att kunna bära upp de nya lådorna. Salong sex, Filmstadens största visningsrum, fick nyligt ett nytt ljudsystem men även där kommer tigersågen fram bakom duken.

Artikelbild

| Skådespelaren Sverrir Gudnason kollade in träpanelen 2014 – i dag är den ett minne blott.

– I sexan missades det att sätta in basresurser, det sattes nästan inte in någonting alls, och nu sätter vi in saker som kan välta huset, säger Magnus Eriksson.

Kommer det märkas någon skillnad?

Artikelbild

| Träpanelen i salong fem ersätts av svarta akustikplattor.

– Ja, när jumbojeten exploderar kommer det märkas tydligt.