Ödesbesked nära om Kallak: "Bra samtal"

Beowulf minings vd Kurt Budge har diskuterat Kallakprojektet med landshövding, politiker och företagare i veckan. Samtidigt kommer signaler om att ett besked från regeringen är nära förestående.

16 maj 2019 17:44

– Vi förväntar oss ett svar om bearbetningskoncession före sommaren, säger Kurt Budge.

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) är av samma uppfattning.

– Det besked jag fått är att ärendet handläggs skyndsamt, säger han.

Enligt Norrbottens Medias uppgifter har Bernhardsson haft möten på näringsdepartementet i slutet av april.

– Jag har träffat många personer i Kallakärendet. Vilka vill jag inte kommentera. Något förhandsbesked har jag inte fått. Men jag hoppas på ett positivt besked, säger han .

Det gör även Kurt Budge. Beowulf har frustrerats av den långa handläggningen och krävde nyligen ett möte med näringsminister Ibrahim Baylan.

– Vi har fått en bekräftelse på att brevet tagits emot men inte något mer, säger Budge.

På tisdagen träffade han landshövding Björn O Nilsson och representanter för Bergsstaten i Luleå. Under onsdag och torsdag har han träffat politiker, företagare, allmänningen och representanter för entreprenörer i Jokkmokk.

– Jag vill hålla relationerna vid liv och informera om dagsläget. Det har varit bra samtal, säger Budge.

Företagarprofilen Tor Andreassen har drivit företag i både gruv- och byggbranschen.

– Jag har kvar mitt företag men är pensionär nu. Varför engagerar jag mig ändå? Det är för Jokkmokks framtid. Jobben från rennäring och turism räcker inte, vi behöver gruvan, säger han.

Ett möte blev dock inte av – det med gruvmotståndaren Henrik Blind, gruppledare för Miljöpartiet.

– Henrik undrade varför jag ville träffa honom. Jag sa att jag träffat de flesta andra politiker förra hösten för att ge vår syn på projektet och vad vi kan erbjuda lokalsamhället. Men jag fick ingen respons, säger Budge.

– De har haft på sig sedan 2011 och inte kontaktat oss förrän nu. Jag kände mig ungefär som den där restskatten som ska betalas in. Jag utesluter inte att partiet träffar Beowulf framöver men jag ser inte vad det kan leda till. Jag tycker att regeringen har så många skäl att säga nej till Beowulf, säger Blind.

På Porjusvägen krattar Britt Westerlund, 77, undan löv utanför huset. Hon har följt gruvfrågan och säger att hennes känslor är kluvna.

– Vi måste ha jobb och inflyttning, annars har vi inte råd med kommunal service. Allting åderlåts. Samtidigt blir det ett ingrepp i renbeteslandet. Men om jag väger allting samman så lägger jag nog tyngdpunkten på de jobb som kan komma, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström