Hela Sveriges regering

9 juni 2018 05:00

Klockan 21.00 den 25 maj 2016 hamnade jag i Aktuellts studio i Stockholm.

Jag och Alice Teodorescu, politisk redaktör på liberala Göteborgs-Posten, diskuterade regeringsombildningen som skett tidigare samma dag.

Min slutsats var klar: Stefan Löfvens ambition är att regeringen ska ha förankring i hela landet. Han röjer plats för både skåningar och norrbottningar bland sina statsråd.

Vid många tillfällen har Löfven även talat om de värden som finns utanför landets största städer.

”Det har varit alldeles för mycket Stockholmsfixering, jag är väldigt stolt över vår huvudstad, men hela landet ska räknas”, sa han nyligen vid Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik.

Det märks i statsrådens reseverksamhet. Ministrarna far runt som skottspolar.

Joel Stade, politiskt sakkunnig i regeringskansliet, har gjort en sammanställning som säger en del. De S-ministrar som (hittillls) besökt flest kommuner i Sverige är följande:

1. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, 80 kommuner

2. Statsminister Stefan Löfven, 68 kommuner

3. Näringsminister Mikael Damberg, 47 kommuner

4. Socialminister Annika Strandhäll, 39 kommuner

5. Kunskapsminister Anna Ekström, 33 kommuner

Dessa många Sverigeresor är inte heller några simpla PR-jippon.

De går hand i hand med konkreta åtgärder. Den S-ledda regeringens investeringar i välfärden har stor betydelse för sjukvård, skolor och äldreomsorg i hela Sverige,

I statsbudgeten för 2018 tillfördes Region Norrbotten 180 miljoner kr extra. För länets 14 kommuner blev tillskottet 350 miljoner kr.

Den som sätter sig ned och räknar inser att pengarna motsvarar många lärar- och undersköterskelöner.

Viktigt är också regeringens ”Hela Sverige”-paket på totalt 1,2 miljarder kr (bland annat mer pengar till Norrlandsfonden, Norrlandsjordbruket, ”gröna jobb”, lärcentra och lokala servicecenter). Därtill ska läggas allt som sker i form av statliga omlokaliseringar och infrastrukturinvesteringar runtom i landet.

Allt detta gör att jag stärks i slutsatsen som jag drog i Aktuellt-studion för två år sedan. Stefan Löfven ser och uppmärksammar behoven i hela landet på ett helt annat sätt än sin företrädare på statsministerposten.

Siffrorna i de senaste opinionsmätningarna har inte varit så kul för S. Men när det gäller landsbygds- och regionalpolitiken finns faktiskt en hel del positivt att tala om under de 92 dagar som återstår till valet.

Löfven har levererat på ett sätt som inte skedde när M, C, L och KD regerade Sverige under åren 2006-2014.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Abrahamsson