Kallaste juli på 40 år?

Regndroppar i grillen och dåligt med glassväder är något vi får leva med i Norrbotten. Åtminstone om man ska tro SMHI:s tiodagarsprognos. Håller temperaturen i sig kan vi få den kallaste juli sedan 1977.

18 juli 2017 16:22

Juli har bjudit på regn och snålat med sol- och badväder. Enligt prognosen ska det regna nästan två centimeter i Luleå under tisdagen. Men regnet kommer att avta något i hela Norrbottens län under de närmsta tio dagarna.

– Det är ingen direkt omläggning av väderläget, det kommer inte bli stabila och varma dagar utan det kommer att fortsätta vara lågtrycksbetonat, säger Sverker Hellström Klimatolog på SMHI.

Om vädret förbättras och temperaturen stiger kan medeltemperaturen för juli månad i Luleå landa mellan en och en halv grad kallare än normalt. Så kallt var det år 2015 i juli. Men skulle vädret hålla i sig och medeltemepraturen landa på 1,8 grader för julimånad får man gå tillbaka till år 1977 för att hitta en lika kall juli. Längst Tornedalen har det varit något varmare än i kuststäderna på grund av varma vindar österifrån. Framöver ser det ut att bli kallast i Kiruna med en förväntad medeltemperatur på 14,3 grader och varmast blir det enligt prognosen i Piteå med en medeltemperatur på 17,2 grader.

Holger Henriksson är ägare av Polcirkelbär som odlar jordgubbar och vinbär, och i år berättar han att skörden är tre veckor sen.

– Det mognar ingenting, det står och stampar. Nordanvinden står och blåser och den är inte direkt varm. Nu ser vi fram emot uppehåll och sol.

Kvinnoveckan säger han brukar betyda surväder, men den är ju snart förbi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!