Luleå Hockey gör miljonförlust

De har enats med Leksand om en ekonomisk lösning. Samtidigt kommer Luleå Hockey att göra en miljonförlust. "Det är bara att försöka göra ett bra sportsligt år nästa år", säger vd:n Stefan Enbom.

5 april 2017 18:00

Det var i februari som Aftonbladet avslöjade att Luleå Hockey och Leksand ligger i en ekonomisk tvist på 250 000 kronor efter att norrbottningarna värvat Viktor Amnér förra våren.

I backens kontrakt med Leksand fanns det en klausul om att det kostar en kvarts miljon att lösa honom från avtalet med dalaklubben, som veckorna innan hade tagit steget upp i SHL.

Samtidigt finns det ett centralt avtal mellan allsvenskan och SHL där SHL-klubbarna varje säsong betalar in en summa pengar, drygt 650 000 kronor, till en pott, som sen delas mellan de allsvenska klubbarna.

Luleå Hockey tyckte då att det blir dubbel betalning om de skulle ersätta Leksand med en kvarts miljon samtidigt som de har betalat in pengar till den centrala potten.

Efter en lång process för att fastställa vad som gäller är nu den tvisten löst.

– Vi har kommit överens om hur vi ska hantera det där. Det har vi. Vi tycker att Luleå Hockey hamnade i en ofantligt konstig situation där vi får betala två gånger men vi har valt att betala till Leksand, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom.

Ni har betalat...

– Vi kommer att betala två gånger.

Alltså, det som stod i klausulen i kontraktet plus den summan som man betalar till gemensamma potten?

– Jo. Vi känner på nåt vis att Leksand inte ska behöva fundera på den här frågan. De har så mycket annat viktigt att hantera, så vi tar den smällen.

När det gäller det ekonomiska resultatet för säsongen så är det ännu inte fastställt.

Men det som går att slå fast är att Luleå Hockey kommer att gå minus.

– Vi vet att det kommer att bli en förlust och det har vi kommunicerat under året också: Att vi måste gå en bra bit i slutspelet för att gå ihop, och i och med att vi inte gjorde det så kommer det inte att gå ihop. Men var det landar vet jag inte exakt, men vi kommer att göra en förlust, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– Det är tråkigt, jävligt tråkigt. Vi hade velat göra ett slutspel som vi gjorde i fjol om man ser ur ett ekonomiskt perspektiv. Nu blev det inte så och då är det bara att försöka göra ett bra sportsligt år nästa år. Det avgör mycket av ekonomin.

Vet ni på ett ungefär vad det landar på, en miljon eller..?

– Nä, det blir mer. Det blir det. Förlusten blir större. Men exakt vill jag som inte... Säger jag nån siffra så kommer styrelsen fråga om jag har gjort nån prognos.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Stålnacke