Annonssamarbete med Delikatessfabriken

”Våra såser är en del av det norrländska friluftslivet”

Kalla såser på flaska som är smidiga att ta med på äventyr – så föddes idén bakom Delikatessfabriken. Idag producerar företaget 20 ton sås per vecka i fabriken i Vidsel och deras produkters popularitet sträcker sig över halva landet.

Detta är ett annonssamarbete.

Många kanske förknippar byn Vidsel utanför Älvsbyn med den militära flygbasen och den dånande Storforsen. Men byn är också stolt hembygd åt Delikatessfabriken, företaget som varje vecka tillverkar omkring 20 ton kall sås som finns på många butikshyllor och i många hem i norra Sverige.  

– Vi är störst i Norrbotten och Västerbotten men vi finns i halva Sverige. Drömmen är att växa, bredda vårt sortiment och nå ut till ännu fler. Vi vill vara en del av vardagen hos alla, säger kontorschefen Lena Wikström som arbetat inom företaget sedan 2017.

undefined
Innesäljaren Franziska Möller (till vänster) och kontorschefen Lena Wikström utanför Delikatessfabrikens lokaler i Vidsel. Här produceras företagets kalla såser i stora volymer.

Lena är en av företagets idag tio anställda och samtliga som arbetar i fabriken är bosatta i byn. I Vidsel bor totalt cirka 500 personer vilket gör Delikatessfabriken till en stor arbetsgivare.

– Vi är stolta över att det var här produktionen startade och att det är här den finns kvar. Alla som bor här i området vet att Delikatessfabriken är från Vidsel, men kanske inte så många andra. Många tänker nog att en fabrik borde ligga på en större plats, inte en liten by, säger innesäljaren Franziska Möller.

undefined
Några av Delikatessfabrikens såser i sitt rätta element, den norrländska naturen. Idén bakom produkterna var att producera kalla såser på flaska som var smidiga att ta med sig på skoter- eller vandringsturer.

Delikatessfabriken grundades av två entreprenörssjälar, Ann-Chatrine och Stefan Andersson, med en idé om att producera kalla såser på flaska som var smidiga att ta med sig på skoter- eller vandringsturer. Paret startade verksamheten år 1999 hemma i sitt kök och de var själva ute och sålde sina såser till butiker.

– Ann-Chatrine och Stefan var nog bland de första som började med konceptet ”kalla såser på flaska” vilket jag tror är en stor anledning till att det gått så bra för Delikatessfabriken, säger Lena Wikström.

Våra såser är lokala och hållbara, de har god smak och är gjorda med kärlek

Lena Wikström

Kontorschef

Delikatessfabrikens verksamhet har vuxit ordentligt sedan starten och 2017 köptes de upp av Foodmark, en av Sveriges ledande livsmedelsproducenter som har ett flertal producenter under sitt varumärkesparaply. Delikatessfabrikens produktion är kvar i Vidsel. 

– Alla som jobbar på Delikatessfabriken bor här, företaget kommer härifrån och det är här vi har vår största marknad. Vi associeras med norr så det var självklart att vi skulle vara kvar. Vi driver fortfarande Delikatessfabriken som ett litet företag här i byn men vi har hjälp och stöd från Foodmark, säger säljaren Franziska Möller.

undefined
Det är i den 900 kvadratmeter stora fabriken som magin händer. Såserna blandas, förpackas och förses med etiketter. På det kylda lagret samlas såserna i rader med lådor, redo att fraktas vidare.
undefined
En av Delikatessfabrikens anställda, Damian Krokowski´, förbereder stora burkar för att fyllas med sås på transportbandet.
undefined
Evelina Rohdin började som sommarjobbare på Delikatessfabriken. Idag är hon fabrikschef och ser till att allt flyter på i produktionen.

 

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot många inom livsmedelsbranschen men för Delikatessfabriken har verksamheten rullat på, något som de menar har mycket att göra med att de ingår i Foodmark. Förutom att producera sina egna såser har Delikatessfabriken även medproducerat såser åt andra varumärken som ingår i koncernen. Franziska och Lena lyfter även hur viktigt det är att kunderna fortsätter att välja deras produkter och de är tacksamma för stödet de får.

– Att våra kunder stöttar oss betyder allt, vi är ju beroende av kunderna. Jag tror att många i Norrbotten och Västerbotten gärna väljer oss, vi är lite patriotiska här och vill stötta den lokala produktionen, säger Lena Wikström och fortsätter:

– Sedan är ju våra produkter väldigt bra. De är lokala och hållbara, de har god smak och är gjorda med kärlek.

undefined
Säljaren Franziska Möller med storsäljaren Bearnaise i famnen. Såserna har precis gått igenom fabrikskedjan och är klara för att avnjutas.

Säljaren Franziska Möller menar att det är de smidiga flaskorna och den goda smaken som gör att Delikatessfabrikens såser säljer så bra. Hemligheten bakom smaken kanske har med den lokala produktionen att göra. 

– Många säger att det är en sås man tar med ut, när man ska iväg med skotern eller på utflykt. Våra såser är en del av den norrländska naturen och det norrländska friluftslivet, säger hon och fortsätter:

– Vår storsäljare har alltid varit Bearnaisen men alla såser har en speciell smak som gör dem populära. Det kanske är vattnet här som gör det, om det är så kan produktionen aldrig flytta.

undefined
Delikatessfabrikens storsäljare Bearnaise Original.

Om Delikatessfabriken

Delikatessfabriken grundades i Vidsel år 1999 av Ann-Chatrine och Stefan Andersson och än idag produceras deras produkter vid foten av mäktiga Storforsen. De tar avstamp i den norrländska kraft de är omgiven av och tillverkar smakrika kalla såser och dressingar av högsta möjliga kvalitet.

Delikatessfabriken är en del av Foodmark AB som är en utav Sveriges ledande livsmedelsproducenter.

Läs mer om Delikatessfabriken här.

Detta är ett annonssamarbete.