På Luleå Industripark ska nya industrier byggas för över 100 miljarder. Nya fabriker som ska anställa hundratals medarbetare, leverantörer av service, transporter och varor har i nästa led en möjlighet att växa. Och dessutom ska Luleå som stad också växa och nya bostäder byggas. Alla behöver i stort sett bli fler, så hur ska vi lösa så att alla som behöver det kan rekrytera rätt kompetens?
Klicka här för att se fler filmer med samtal kring Luleås omställning ur olika perspektiv.
Eva Jonsson, chef Tillväxt- och integrationsenheten, Luleå kommun:
– Vi måste samverka, ingen klarar det här ensam. Det är det korta svaret. Vi måste jobba tillsammans med utmaningen och det gör vi. Vi på kommunen har slutat prata om kompetensförsörjning, det handlar mer om befolkningsförsörjning. Vi behöver bli mer folk.
Hur ska vi lyckas bli det då?
– Vi behöver jobba med alla kanaler som finns. Vi jobbar redan med att rekrytera från andra delar av Sverige, men också från andra delar av Europa.
Elias Bjelke, driftchef, Lindströms transport, bekräftar både samverkan och ett nytt utlandsfokus:
– Vi har varit med ner till Nederländerna tillsammans med Luleå kommun på en rekryteringsmässa och där har vi anställt en nederländsk chaufför. En man som väldigt gärna ville flytta till norra Sverige. Där har kommunen hjälpt oss mycket.
Vad är utmaningen med att rekrytera från utlandet?
– Boendefrågan var en utmaning, men det är det för alla som ska flytta hit. Och att lösa sysselsättning till anhöriga är också en utmaning, menar Bjelke.
Något som Jonsson bekräftar:
– Undersökningar visar att om inte medflyttande får jobb inom sex till nio månader flyttar de flesta tillbaka. Vi måste alltså jobba tillsammans för att lösa jobb för den som flyttar med den som rekryterats för att lösa det långsiktigt.
Hon berättar att kommunen försöker aktivera fler mötesplatser för de som flyttar hit för att underlätta att de snabbare hittar relationer och sammanhang som stärker relationen till den nya hemstaden.
– Vi jobbar med att bygga upp ett Welcome House Luleå. Vi har haft två så kallade meet ups på Kulturcentrum Ebeneser för att skapa mötesplats för nyinflyttade och luleåbor. Det kommer många nyfikna dit. Vi tror på att skapa just naturliga mötesplatser. Sedan tänker jag att i takt med att fler arbetsplatser tar in fler utländska medarbetare så blir man nog mer van att ha möten där man pratar engelska. Att det blir mindre ”konstigt”.
Men, i kampen om de som eventuellt flyttar hit, hur blir man då en vinnare?
– Du måste vara attraktiv som arbetsgivare, det är nyckeln för att lyckas, menar Jonsson och Lindströms Åkeri som Bjelke representerar har vunnit pris som just arbetsgivare på Luleås näringslivsgala.
Bjelke:
– Hemligheten är nog att vi har ägare som har drivit bolaget från hjärtat. För vår del har vi rekryterat mycket på vårt rykte. Hur det pratas om oss. Men vi har också jobbat mycket med att profilera oss via sociala medier, där anställda gör profilvideos och berättar om oss.
Han vill också ge andra företagare ett viktigt råd:
– Ta hand om de du redan har hos dig i dag, ta till vara på de anställda du har på ett bra sätt. Det är det bästa du kan göra nu när det är svårt att rekrytera.