Annonssamarbete med Luleå kommun

Vad händer med fjärrvärmen när masugnen släcks?

Nya industrier skriker efter mer grön el för att driva sina nya fabriker. När nya SSAB är klart släcks den gamla masugnen, vad händer då med fjärrvärmen och energipriset? Blir det kalla element och dyrare el då?

Luleå har av tradition haft låga energikostnader, mycket tack vare sitt fjärrvärmenät som nyttjar restvärmen från stålverket. Men, vad händer 2028 om SSAB då är klara med sitt nya stålverk och eventuellt släcker masugnen. Kallnar våra element då? 33 000 hushåll i Luleå undrar.

Klicka här för att se hela filmen

Och, om alla ska driva allt med el, vad händer då med elpriset?
Magnus Johansson, Luleå Energi:
– För det första får vi vara glada och stolta över att SSAB satsar tiotals miljarder i ett nytt stålverk här i Luleå. Det är viktigt. Sedan så har vi ett distributionssystem för fjärrvärme, det ska vi fortsätta att använda. Vi kommer att få ställa om till andra restenergier, helt enkelt.

Men hinner ni lösa det om masugnen slocknar redan 2028?
Det är en tuff och tajt tidplan som vi är ödmjuka inför, men vi har redan samarbetat med SSAB i flera år kring frågan. Vi kommer att kunna koppla in även fler industrier i systemet. Så lösningen blir sannolikt en mix med olika restenergier från olika industrier, konstaterar Johansson.

Varför är det just restenergier som gäller?
– Elen ska man driva maskiner med, men hushållen kan vi värma med restenergierna från de industriella processerna. Att vi nyttjar den energi som finns kvar, om det är uppvärmt kylvatten till exempel.

undefined
Magnus Johansson, chef Värme & Kyla, Luleå Energi.

Frida Berglund, samhällsomställningschef, Luleå kommun:
– Vi måste optimera hela tiden så att vi kan utnyttja energin i flera led och krama ur allt som går. Söka de smarta lösningarna som gör det möjligt.
– Vi på kommunen har det övergripande energiplaneringsansvaret, men vi förlitar oss också mycket på Luleå Energi för att klara elförsörjningen.

undefined
Frida Berglund, samhällsomställningschef, Luleå kommun.

Det allt större behovet av el gör att det behöver byggas nya ledningar och stationer för att lösa leveranserna.
– Det kommer innebära att vi behöver mer produktion och mer infrastruktur för el. Vi planerar därför för nya ledningar och stationer för att kunna leverera energi. Vi planerar utbyggnaden tillsammans med nätbolagen. Vi gör det för att vi vill möjliggöra industriernas gröna omställning, men också för att bevara naturen och medborgarnas intressen, konstaterar Berglund.

Men, om industrierna behöver el, vi ska ladda elbilar… elförbrukningen beräknas öka markant kommande år. Vad händer då med elpriset? Blir inte elen dyrare då? Ja, även fjärrvärmen.
– Det mesta talar för att det kommer att bli högre priser än vi har haft historiskt. Det kommer en del kostnader när fjärrvärmesystemet ska anpassas. Det är svårt att spekulera i hur mycket dyrare energipriset blir, men vi är trygga i att vi redan i dag köper energi till marknadspris så det kommer att vara hanterbart. Det är vår bedömning, säger Johansson.

Berglund berättar att Luleå inte står ensamma i utmaningen:
– Vi har ett samarbete med fler kommuner, Jokkmokk, Boden och Gällivare. Vi tittar på hur vi kan samverka kring produktion, distribution och lagring. Vi vill lösa det så bra som möjligt tillsammans.