Annonssamarbete med Däckproffset

Däckproffsets guide: Allt du vill veta om däck

Valet av däck påverkar hela körupplevelsen, och dagens stora utbud och moderna bilar har förändrat marknaden. Här ger däckexperten Tobias Eriksson svar på några av de vanligaste frågorna.

När kunder kommer in till Däckproffset möts de av en reception, bekväm soffa och kaffeautomat. En välkomnande atmosfär inspirerad av hotellobbys.

– Många förväntar sig att kliva rakt in i en verkstad och blir positivt överraskade. Kunderna får chansen att slå sig ner och få en lugn stund medan vi utför vårt jobb, säger Tobias Eriksson, verkstadschef. 

Det finns över 10 000 däck incheckade på däckhotellet. Så det är en liten utmaning att kunna hjälpa alla i tid, Tobias förklarar att dom försöker ta hjälp av kunderna genom att uppmana att boka skiftet i god tid.

– Om du har frågor om däck eller är osäker på om det är dags att byta är du varmt välkommen in till oss så tar vi en titt kostnadsfritt i mån av tid. Under lågsäsong är vi oftast tillgängliga men under högsäsongen kan det vara bra att ringa innan och kolla om det är väntetid, säger han.

undefined
"Om du har frågor om däck eller är osäker på om det är dags att byta är du varmt välkommen in till oss så tar vi en titt kostnadsfritt i mån av tid", säger Tobias Eriksson.

Frågor & svar med Däckproffset

Varför är det viktigt med rätt däck?
– De är den enda kontaktytan bilen har med vägen. När du kör 100km/h är däcken i kontakt med vägen i ett område stort som en handflata ungefär. Är däcket slitet blir kontakten betydligt mindre, det är ur säkerhetssynpunkt väldigt viktigt att bilen har bra däck.

Byta däck på egen hand eller i verkstad?
– Det beror helt på hur kunnig du är! Dagens bilar har exempelvis väldigt avancerade bromsar då är det viktigt att veta exakt vad man gör. Och för att inte prata om elbilar som måste lyftas helt korrekt, ofta med speciella klossar, annars kan batteripaketet skadas. De vanligaste misstagen vi stöter på är ändå att man dragit åt bultarna alldeles för hårt, eller att däcken skruvats på bakvänt. 

undefined
Det finns över 10 000 däck incheckade på däckhotellet.

Påverkar däcken hur mycket bränsle bilen drar?
– Ja! Däck med för lågt lufttryck eller felaktig hjulinställning gör att bränsleförbrukningen kan öka markant. Nu finns ju även energimärkning på däcken så man kan se vilka som är extra anpassade för låg bränsleförbrukning och lägre ljudnivå bland annat. En rekommendation från vår sida är att kolla ditt lufttryck en gång i månaden på en mack eller om du är osäker så kom in till oss. 

Vad kan hända om man har slitna däck?
– Bilen kan bli mer instabil, svårhanterlig och får en längre bromssträcka. Du riskerar även att tappa kontroll över bilen och få vattenplaning vid körning på våt väg.

undefined
Niklas Nilsson, Martin Lantto, Ahmad Fandi och Markus Sturk.
undefined
Hos Däckproffset får du hjälp att välja rätt däck efter dina behov.
undefined
"Premiumdäck håller även i regel längre och sparar bränsle, i längden blir premiumdäcket ett billigare alternativ", förklarar Tobias.

Var går gränsen för mönsterdjup?
– Om du går enligt lagen är gränsen 1,6 mm på sommardäck men det är ur säkerhetssynpunkt alldeles för lite, vi rekommenderar att byta däcken vid 3 mm. Vid vinterväglag är gränsen 3 mm, även där rekommenderar vi att byta däck innan det gått så långt.

Vilken skillnad är det på däck från olika prisklasser?
– Premiumdäck tillverkas ofta i samarbete med biltillverkare och kan därför vara särskilt anpassade till bilen. Däck från budgetmärken är inte lika utvecklade och saknar samma perfektion. Premiumdäck har oftast högre komfort och sparar bränsle, i längden blir många gånger premiumdäcket ett billigare alternativ.

När bör man byta däck?
– Enligt lagen gäller vinterdäck 1:a december till 31:a mars. Snön kommer dock betydligt tidigare här, i vår bransch brukar man prata om 7 dygnsgrader, dvs när tempen kryper under 7 dygnsgrader så är det dags för vinterdäck och för att slippa panik om det plötsligt kommer en halvmeter snö i oktober.

undefined
Däckproffset är vana att hantera allt från däck på skottkärror till stora entreprenaddäck.

Vad är skillnaden mellan sommar och vinterdäck?
– Sommardäck är oftast mer slutna i mönstret för att få kontakt med asfalten medan vinterdäck förutom dubben i regel är väldigt öppna i mönstret för att få så mycket kontakt med snö och is som möjligt.

Slits dubbarna på däcken av asfalt?
– Nej, inte märkbart. Faktiskt så slits asfalten mer av dubbarna 

Finns det några falska påståenden om däck?
– Många har fått för sig att billigare eller äldre bilar klarar sig med billigare eller rent begagnade däck. Jag skulle säga tvärtom att det är extra viktigt att satsa på däcken till en äldre bil, då de ofta inte ha lika bra säkerhetssystem som en modern bil.

undefined
Däckproffset har en av Luleås modernaste gummiverkstäder.
undefined
En del av verkstaden hos Däckproffset.
undefined
Ahmad Fandi

Varför slits däcken ojämnt?
– Olika lufttryck eller hjulinställningarna kommer göra att däcken slits ojämnt. Du kan uppleva att bilen känns instabil längs vägen och kanske börjar leta spår.

Hur ofta behöver man kontrollera lufttrycket i däcken?
– En gång i månaden om man ska vara noga fast majoriteten kollar en gång per år i samband med byte. Många bilar varnar nu om lufttrycket ändras, däremot känner varningssystemet oftast bara av det om trycket på ett däck ändras - inte om alla sänks jämnt.

Hur ska däck förvaras?
– Helst av allt på Däckhotell, men annars så se till att tvätta däcken och förvara de gärna mörkt och inomhus, garaget är oftast bra. Både stående och liggande är okej, om de ska förvaras länge är dock liggande bättre.

undefined
Däckproffset har 100 års erfarenhet från branschen.

Hur länge håller däck?
– Det är väldigt individuellt och beror till stor del på bilen och förarens körstil. Sedan är det viktigt att hålla koll på hjulinställningar och lufttryck för om de inställningarna är fel kan det gå väldigt fort.

Är det någon skillnad på däck för elbilar?
– Elbilar har speciella däck bland annat eftersom de är så motorstarka och tunga. Fossildrivna bilar har en viss fördröjning med accelerationen medan med elbilar är det direkt. 

Stora däck då?
– Om du har frågor om däck till lastbilar eller hjullastare, så har vi vanan och maskiner för att hantera allt från däck på skottkärror till stora entreprenaddäck. Vi har även möjligheten att komma ut till kunden och hjälpa er på plats. Med stora lager så försöker vi kapa leveranstiderna allt för att kunna hjälpa kunden så fort som möjligt 

Om Däckproffset

Däckproffset har 100 års erfarenhet från branschen och är en av Luleås modernaste gummiverkstäder med en maskinpark i toppklass. De brinner för att hjälpa dig att hitta rätt däck och fälg till ditt fordon oavsett om det rör sig om en personbil, lastbil eller traktor. Här finns kvalitetsdäck och fälgar från världsledande tillverkare.

Avbetalning: I samarbete med resursbank går det att välja fyra månader räntefri avbetalning. Så  kunder behöver bara betala för ett däck i månaden.

Hemsida: www.dackproffset.se
Telefon: 0920-175 47
Adress: Besiktningsvägen 11, 973 45 Luleå

Däckbyte: "Folk kör för länge på sina däck innan de byter"

Däckbyte: "Folk kör för länge på sina däck innan de byter"

Luleå

Vårens rusch för däckbyten står för dörren. "Privatpersoner har en tendens att köra för länge på sina däck innan de byter". Det säger verkstadschefen Tobias Eriksson som sett många privatbilisters däck när de kommer in för att byta.