Över 100 miljarder ska investeras i Luleå Industripark i ny djuphamn, SSAB satsar på ett nytt fossilfritt stålverk och en lång rad andra stora nya industrietableringar. Det handlar om flera parallella megaprojekt som ska byggas och som är i olika faser av att bli verklighet. Vi bjöd in Talga, Uniper, Power2Earth och Luleå kommun till ett samtal om möjligheterna och utmaningarna.
Klicka här för att se hela filmen
Peder Enoksson, projektchef, Talga:
– Vi utvecklar batterianoder, det är halva batteriet kan man säga. Vi ska etablera Europas första anodfabrik med vår naturliga grafit från Vittangi. Vi använder hållbar el för att producera så vi blir mer hållbara än våra konkurrenter.
Talgas grafitanoder minskar koldioxidutsläppen med över 90 procent jämfört med de anoder som byggs av den syntetiska grafiten som kokas fram av råolja i Kina. Så det är en betydande miljövinst att kunna använda naturlig grafit.
Ulrika Hagman, Power2Earth:
– Vi är tre parter som jobbar nära varandra i projektet, Fertiberia, Lantmännen och Nordion Energi. Spanska Fertiberia har mer än 50 års erfarenhet inom mineralgödselproduktion i Europa. För att göra mineralgödsel fossilfritt behöver man vätgas, så vi planerar att bygga en vätgasanläggning i Letsi vid Luleälven.
Varför är det viktigt att båda de här projekten blir verklighet?
– Vi har ingen egenproducerad mineralgödsel i Sverige idag. Så vi kan göra Sverige mer självförsörjande, vilket är bra. Fullt utbyggt kan vi minska jordbrukets koldioxidutsläpp med upp emot 25 procent.
Nu är nog många nyfikna, kommer er gödselfabrik lukta illa?
– Nej, mineralgödsel luktar inte gödsel.
Anna Lindh-Wikblad, kommundirektör, Luleå kommun:
– På sikt tänker vi oss att vi ska vara större, mer hållbara och mer händelserika som kommun. Vi kommer att få mer trafik, ja, fler bullrande byggarbetsplatser och många närmiljöer kommer att förändras. Det behöver vi alla vara beredda på.
– Samhället i sig kommer också att förändras och där gäller det att vi ligger lite före för att planera för det nya tillsammans med andra aktörer. Vi jobbar bland annat med polisen för att bevara ett tryggt Luleå i framtiden. Vi är en trygg plats och ska förbli en trygg plats.
Christoffer Falk, Uniper:
– Unipers projekt Bothnialänken ska skapa en logistikkedja för vätgas i regionen. Vi ska producera vätgas från förnybar el och den ska i sin tur användas för att producera ett elektrobränsle, metanol. Det bränslet kan sedan användas inom sjöfarten men också inom kemisk industri. Vi beräknar att vi kan reducera koldioxidutsläpp upp emot 150 000 ton per år när detta är byggt och i drift.
Hur är det med säkerheten och miljöarbetet kring den här typen av industri?
– Vi planerar att börja bygga vår anläggning inom några år och vara i drift inom fem år. Vi förstår att det finns funderingar. Vi kommer att hantera kemikalier och det är givetvis viktigt att vi kan hantera de riskerna på ett bra och säkert sätt, säger Falk.
Ulrika Hagman, Power2Earth:
– Vi gör riskutredningar i alla ansökningar om tillstånd. Vi har ett fokus på det och vi använder oss alltid av bästa kända teknik på området. Vi ska leva upp till de lagkrav som finns, det är självklart.
Anna Lindh Wikblad igen:
– Det handlar om ett lokalt ansvarstagande för den globala klimatkrisen. Det är en stor grön omställning som industrin driver. Det kommer göra att Sverige kan ta ett ledarskap i världen för en grön omställning. Där har vi i Luleå en viktig roll att spela, i att göra detta här möjligt.