Annonssamarbete med Luleå kommun

Hur ska skolan och omsorgen klara bemanningen?

Hur ska skolan och omsorgen klara ett Luleå med 100 000 luleåbor? Stora pensionsavgångar inom lärarkåren och en åldrande befolkning där de över 80 år ökar med 40 procent de kommande tio åren oroar. Kan ökad digitalisering vara lösningen?

Luleå ska växa och bli 100 000 medborgare. Industrier ska investera över 100 miljarder i Luleå Industripark de kommande fem åren. Men, hur ska kommunen själv klara att växa i samma takt? Hur kan skolan och omsorgen rusta sig för att möta allt större behov?

Klicka här för att se hela filmen

Maarit Enbuske, arbetsmarknad- och utbildningsdirektör, Luleå kommun
– Ja, jag tycker att skolan i Luleå är redo, vi bygger nytt hela tiden och utvecklar oss.

Vi har gjort en ny skolstrukturutredning för att ta höjd för att bygga för fler luleåbor. Jag kan lova att alla barn får en plats.
– Det vi ser är att om industrierna rekryterar utländsk arbetskraft måste vi starta engelskspråkig undervisning, så det gör vi nu i höst på gymnasiet och en internationell grundskola.

undefined
Maarit Enbuske, arbetsmarknad- och utbildningsdirektör, Luleå kommun.

Gabriella Sjöström, socialdirektör, Luleå kommun:
– Vi utvecklar för att verksamheten ska möta fler luleåbor. Vi ser också inflyttningen som en möjlighet att rekrytera fler till vår verksamhet. Vi har en äldreplan för att kunna utveckla nya insatser och också en bostadsförsörjningsplan för att kunna ha tillräckligt med omsorgsboendeplatser.

 Vad är den största utmaningen för er inom omsorgen?
– Kompetensförsörjningen. Tveklöst. Vi ser att luleåborna som blir över 80 år ökar med hela 40 procent de närmaste tio åren. Samtidigt som luleåbor i arbetsför ålder bara ökar med 3 procent. Vi förstår att vi måste utveckla nya arbetssätt för att klara den utmaningen.

– Vi tittar mycket på att öka digitaliseringen, avlasta våra anställda från administration med tekniska hjälpmedel, så de kan vara mer med brukarna större del av sin arbetstid. Vi testar just nu också trygghetskameror för att se om den tekniken kan skapa just trygghet. Att du kan ha kontakt med oss via en kamera. Vi behöver testa för att veta om det upplevs som just tryggt.

undefined
Gabriella Sjöström, socialdirektör, Luleå kommun.

Hur ser utvecklingen ut inom skolan, det har längre larmats om lärarbrist.
– Det har varit farhågan, men just nu ser vi att vi har ökat behörigheten och vi ligger högt jämfört mot rikssnittet när det gäller andel behöriga lärare. Men vi vet att vi har stora pensionsavgångar som kommer och det är fler som går i pension än de som utbildas till lärare de kommande åren, tyvärr.

Men, Maarit Enbuske ser en problematisk trend som faktiskt på sätt och vis kan lindra kompetensbristen inom läraryrket:
– Ödelsetalen har gått ner, så det gör att behovet av antal lärare går ner nationellt. Vi behöver själva dra ner på personal enligt de prognoser vi har, men vi kommer att ”övervintra” de här personerna. Ha dom kvar så långt det är möjligt för att stå redo när vi blir fler.

 Det har funnits en stor oro för nedläggning av förskolor och skolor, vad säger du till de som är oroliga för det?
– Vi hade behov av att dra ner verksamheten med 70 miljoner och då behövde vi titta på att stänga ner verksamheter, men vi pratar inte om nedläggning av skolor, nu, vi pratar om behovet av att ha fler elever i kommunen, konstaterar Enbuske.