Annonssamarbete med Norra Finans Sverige AB

Haparandabolagets resa mot framgång

Med idén att bli ett alternativ till de traditionella bankerna och underlätta för företag att få rörelsefinansiering grundades Norra Finans år 2015. Idag omsätter de som koncern omkring 325 miljoner och har totalt 60 anställda i Sverige och Finland. ”Vi har valt att fokusera på tre produkter och göra det riktigt bra”, säger vd:n Magnus Lehto.

Norra Finans grundades år 2015 av Magnus Lehto och Heli Heikka. Målet var att göra det enklare för små och medelstora företag att få likviditet att använda för att kunna driva den dagliga rörelsen i företaget, så kallad rörelsefinansiering.

– När vi startade upp vår verksamhet var det svårt för bolagen här i norr att få tag på pengar. Storbankerna stramade åt och det var långa ledtider. Vi såg behovet och en möjlighet för oss att vara ett komplement till bankerna, säger vd:n och grundaren Magnus Lehto.

Behovet av rörelsefinansiering såg de både i Sverige och Finland vilket gjorde det passande för dem att starta upp verksamheten på gränsen mellan länderna, i Haparanda. 

– Det är helt idealiskt att jobba i ett gränsland. De flesta som jobbar här idag är tvåspråkiga, vi kan svara på finska i ena telefonen och på svenska i den andra och kunden känner sig hemma. Vi kan serva två länder vilket gör det väldigt unikt, säger Magnus Lehto. 

undefined
Heli Heikka som startade Norra Finans tillsammans med Magnus Lehto är idag bolagets chief financial officer.

Den första tiden för Norra Finans minns Magnus väl. Hur de för nio år sedan startade upp sin verksamhet i en mindre lokal i centrala Haparanda, omgiven av stora banker. Att det var just en verksamhet inom finansiering väckte många frågor bland allmänheten berättar han. 

– Vi startade vår lilla ”skobutik” här i Haparanda med tre anställda. Responsen var lite ”Var har de fått pengar ifrån att starta det här?” Vi hade alla storbanker runt omkring oss och det tog länge innan vi vågade ta ner skydden för lokalens fönster och visa oss utåt.

undefined
Magnus Lehto är vd på Norra Finans. Han grundade bolaget 2015 tillsammans med Heli Heikka.

Syftet för Norra Finans har aldrig varit att konkurrera med bankerna, istället vill de fungera som ett alternativ för företag i behov av rörelsefinansiering. Fullt fokus ligger på kärnprodukterna fakturaköp, företagslån och inkassotjänster. 

– Tjänsterna vi erbjuder idag är desamma som från starten. Vi har varit ihärdiga och koncentrerat oss på det vi kan. Vi har fokus på tre produkter och gör det riktigt bra, säger Magnus och fortsätter: 

– Skillnaden från när vi började är att idag är vi fler som gör jobbet, fler kunder nyttjar våra tjänster och vi är en av Sveriges största aktörer på marknaden.

undefined
Totalt är cirka 60 personer anställda inom Norra Finans idag. Om tre år siktar de på att vara 100 personer.

Idag är Norra Finans verksamma i Sverige och Finland. De har kontor i Helsingfors, Vasa samt säljkontor i Luleå och Stockholm. Huvudkontoret är kvar i Haparanda.

– Det var här allt startade och det är här vi vill verka. Vi tycker att det är väldigt konstigt att ingen annan aktör är här uppe, säger Magnus Lehto.

Den ”lilla skobutiken” där allt började har idag ersatts av ett 800 kvadratmeter stort kontor med utsikt över Torneälven och Finland på andra sidan. Kontoret var ett av de nominerade till titeln Sveriges snyggaste på Stora Kontorsdagen 2023. Antalet anställda har vuxit till 60 personer och som koncern omsätter de idag omkring 325 miljoner kronor. Framgången menar Magnus Lehto kommer från en ökad förståelse för tjänsterna de erbjuder samt ett fortsatt stort behov av rörelsefinansiering hos företagen.

undefined
Det nya huvudkontoret i Haparanda invigdes i maj 2023. Lokalerna har utformats med fokus på trivsamma gemensamma områden och effektiva arbetsstationer.
undefined
Kontoret är byggt med lokala produkter och av lokal arbetskraft. Kontoret är 800 kvm stort med fönster som vetter ut mot Torneälven och den finska kusten.
undefined
Idag har Norra Finans kontor i Helsingfors, Vasa, Luleå och Stockholm. Huvudkontoret är kvar där allt började, i Haparanda.

– Ute i Europa har fakturaköpsprodukten varit stor länge och nu har den blivit accepterad även i Norden och Sverige. För tio år sedan var det en ”ful” produkt som användes när inga andra alternativ fanns. Idag använder många små och stora bolag produkten för att direkt få likviditeten på sitt konto, ha ett bättre kassaflöde och kunna använda pengarna i verksamheten.

Magnus Lehto menar att det blir allt svårare för företag att få tag på pengar på marknaden, han ser ett växande behov av rörelsefinansiering i framtiden och tror på stark tillväxt för Norra Finans.

Om tre år ska vi nå en omsättning på 700 miljoner och vara upp emot 100 anställda

Magnus Lehto

vd

undefined
Norra Finans erbjuder samma tjänster idag som vid starten. "Vi har varit ihärdiga och koncentrerat oss på det vi kan", säger vd:n Magnus Lehto.

– När vi blickar tre år framåt ska vi nå en omsättning på 700 miljoner och vi ska växa och vara upp emot 100 anställda, säger Magnus och fortsätter:

– Rent geografiskt vill vi utöka verksamheten runt Bottenviken. Idag har vi kontor i Vasa, Haparanda och Luleå och vi kan tänka oss att fortsätta upp efter norrlandskusten mot Umeåtrakten som nästa etableringsfas. Vår huvudfokus framåt är, precis som vid starten, att hjälpa företagen i norr att få rörelsefinansiering.