Vilka är dina favoriter på midsommarbordet?
– Sillen och färskpotatisen är ju viktiga för midsommarkänslan, och Västerbottenspajen är också en riktig klassiker. Till dessert är min favorit en somrig tårta med jordgubbar, eller bara jordgubbar med glass eller grädde. Det är perfekt om man vill köra en snabb men ändå supergod efterrätt.
Vad är det bästa med midsommar?
– Att det är så glädjefyllt. Jul och nyår är ofta stressigt för många, men inför midsommar märker man på kunderna att det är mindre plikt och mer glädje. Det är inte en särskilt kravfylld eller traditionell högtid, utan den blir vad man gör den till.
Vad ska man tänka på inför midsommarhandlingen?
– Planera. Handla gärna några dagar innan och på tider då det inte är så mycket folk, exempelvis på morgonen eller lite senare på kvällen. Många varor går att köpa flera dagar innan själva firandet, då räcker det kanske med att komplettera med färskvaror någon enstaka dag innan.
Har du något annat tips för ett lyckat midsommarfirande?
– Att inte ha så höga krav på att det måste bli perfekt och istället försöka njuta av allting: Sommar, god mat och trevligt sällskap. Det är det man kommer minnas.
Tips!
Fixa en enkel sommardessert: Flädergrädde med jordgubbar för fyra personer.
Du behöver: Flädersaft, grädde och jordgubbar.
Gör så här: Halvera jordgubbarna. Vispa 3 dl grädde lätt och blanda ner 2 msk flädersaft (eller mer för starkare flädersmak). Servera jordgubbarna med flädergrädden och garnera med citronmeliss som en sista touch.
Recept
Marängtårta med bär
(Från Buffé nr 3 2021)
En vår- och sommartårta med maräng: varva lager av marängbotten med hallonmousse och toppa marängtårtan med bär som jordgubbar, blåbär och björnbär. Festligt och gudomligt gott!
Ingredienser (För 8 – 10 bitar)
4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger
Hallonsås
250 g frysta hallon
1/2 dl strösocker
Hallonmousse
3 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Topping
2 – 3 dl färska bär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100 °C.
2. Rita 3 cirklar, ca 18 cm i diameter (för 8-10 bitar), på ett bakplåtspapper. Lägg bakplåtspappret på en plåt.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa till en hård maräng. Vispa ner majsstärkelse och vinäger. Bred ut smeten i cirklarna. Ställ in i ugnen ca 1 ½ timme. Stäng av värmen och låt plåten stå kvar med luckan på glänt tills ugnen svalnat.
Hallonsås: Koka upp hallon och socker. Låt koka ca 2 minuter. Mixa slät och sila genom en finmaskig sil. Låt svalna.
Hallonmousse: Vispa grädden fluffig. Vispa ner mascarpone, florsocker och vaniljsocker. Vänd snabbt ner 2/3 av hallonsåsen.
Lägg en marängbotten på ett fat och lägg på 1/3 av moussen, upprepa med resten av bottnarna och moussen. Avsluta med mousse och bär. Ringla över resten av hallonsåsen och pudra gärna med florsocker.