Annonssamarbete med Storheden

Guide: Glas för alla tillfällen

Krister Boman har jobbat med glas i 17 år och driver Cervera på Storheden tillsammans med Maria Boman. Här delar Krister med sig av några expertråd om hur du kan tänka vid val av glas.

Krister Boman har jobbat med glas i 17 år och driver Cervera på Storheden.

Krister Boman har jobbat med glas i 17 år och driver Cervera på Storheden.

Foto: Content Studio, Norr Media

Mat & dryck2022-05-19 09:02
Detta är ett annonssamarbete.

Många kan känna sig förvirrade när det är dags att investera i en ny uppsättning glas. Det finns ett brett utbud och flertalet modeller att välja mellan för varje dryck. Krister med kollegor har stor kunskap om de olika modellerna och hjälper mer än gärna sina kunder att hitta rätt.

– Det bästa med mitt jobb är att få energi av kunderna. När de kommer tillbaka efter att använt sina nya glas och förklarar hur mycket godare allt smakade med de, säger Krister Boman.

Formen på glaskupan påverkar hur drycken smakar. En dryck ger helt olika upplevelser beroende på vilket glas den serveras i. Riedel har tillverkat glas i över 265 år och tar fram druvspecifika glas i nära samarbete med vingårdar. Att anpassa glasens form efter varje druvsort förstärker smakernas egenheter.

Följ Cervera, Luleå på Instagram för att ta del av mer tips. 

– Jag skulle rekommendera att du har sex olika kupor hemma. Då är du redo att servera allt. Ett allround rödvinsglas, pinot noir, ekad chardonnay, kupade champagneglas, tulpanformat spritglas och gin tonic glas med stor kupa, säger Krister Boman.

Vinglas delas främst in i kategorierna gamla och nya världen. Gamla världen syftar på viner från Europa som är mindre söta. Därför ska glasen vara formade så att drycken träffar långt fram på tungan och sötman framhävs. Nya världen syftar på vin från soliga Sydafrika, USA och Australien bland annat. Dessa viner är sötare och gör sig bäst i glas med en tipp som tar sig förbi toppen av tungan som känner sötma.

undefined
"Det bästa med mitt jobb är att få energi av kunderna. När de kommer tillbaka efter att använt sina nya glas och förklarar hur mycket godare allt smakade med de", säger Krister Boman.

– Det är förbjudet att förvara glas upp och ner! Kupan tar åt sig doft från underlaget som sedan påverkar dryckens smak. Om glasen varit förvarade upp och ner måste de luftas länge innan servering. Förvara alltid dina glas stående istället, säger Krister Boman.

Många brukar ställa vinglas i blöt på kvällen och diska de dagen efter. Detta avråder Krister sina kunder från att göra. Det är bättre att lämna glasen helt odiskade eftersom att vatten skapar en hinna av smuts. Helt odiskade glas är därför lättare att rengöra.

undefined
Formen på din glaskupa påverkar hur drycken smakar. En dryck ger helt olika upplevelser beroende på vilket glas den serveras i.

Rödvinsglas
Här kan du välja att satsa på allroundglas eller druvspecifika glas anpassade efter gamla och nya världen. Allround är ett bra val för dig som inte har så mycket plats för glas hemma eller inte dricker vin så ofta. Druvspecifika glas är att rekommendera för dig som verkligen uppskattar vin och dess olika karaktärer.

Vitvinsglas
Avlångt glas passar bra till riesling och chardonnay. För ekad chardonnay ger rödvins liknande glas med stor kupa smakerna ett lyft. Ett stort glas gör att doft och smak driver runt och träffar tungan på ett annat sätt än smala glas.

Champagneglas
Champagne innehåller ofta mycket lagrade druvor som chardonnay eller pinot noir. Då behöver behöver glasen vara kupade för att driva upp dofter och smaker. Raka champagneglas fångar inte upp elementen på samma sätt.

Spritglas
Tulpanformade glas som träffar rätt område på tungan ger en mjukare smakupplevelse. Breda glas gör att drycken blir ännu starkare och kan göra att de drar i hela munnen. 

Ta del av fantastiska erbjudanden under glasveckor på Cervera fram till 13 Juni. Välkommen in i butiken! 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.