Annonssamarbete med Socialdemokraterna

”Vi måste vara möjliggörare”

Öka tempot på bostadsbyggandet, frigöra mer mark och erbjuda snabbare service. Så vill Socialdemokraterna göra den gröna omställningen i Luleå möjlig. ”Vi gör något unikt här, det är så häftigt”, säger Carina Sammeli, (S) kommunalråd i Luleå.

Carina Sammeli, (S) kommunalråd i Luleå.

Carina Sammeli, (S) kommunalråd i Luleå.

Foto: Socialdemokraterna Luleå

Native2022-06-16 08:59
Detta är ett annonssamarbete.

Det är nu tio år sedan Facebook valde att etablera sig i Luleå på temat klimatsmart. Nu gör den tunga basindustrin samma resa.  

– Vi har inte trott att basindustrin går att påverka, men nu vill industrin ställa om. Luleå är navet för omställningen mycket tack vare vår tillgång på förnyelsebar energi och vår hamn, säger Carina Sammeli och fortsätter:

– Intresset för Luleå är stort just nu. Jag håller föreläsningar på engelska varje vecka och det talas om ”the green wonder of the northern Sweden”. Vi gör något unikt här, det är så häftigt.

Luleå är platsen för SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma satsning på fossilfritt stål under namnet Hybrit och här ska SSAB bygga ett nytt stålverk för ståltillverkning med hjälp av elektricitet. Det är första gången sedan 70-talet som ett nytt stålverk byggs i Europa.

– Vi trodde länge att stålet var en del av Luleås historia men nu är det även en del av vår framtid, säger Carina Sammeli.

Att de stora industrierna ställer om menar Carina kommer ge positiva följdeffekter i Luleå. Industrijobb ger fler jobb runt omkring. Talga ska etablera sig på Hertsöfältet och tillverka batterianoder till bland annat elbilar, Ozonair tar hem produktionen från Kina och Fertiberia ska tillverka fossilfri konstgödsel i Luleå/Boden. Sammantaget kommer etableringarna att ge 5 000 direkta nya jobb till Luleå/Boden. Men Carina menar att det inte stannar där. 

– Med alla jobb som skapas runt omkring räknar vi med 15 000 nya jobb. Och då pratar vi om nya jobb, inte jobb med anledning av pensionsavgångar, säger Carina och fortsätter:

– Etableringarna är väldigt betydelsefulla för oss i Luleå men alla är vinnare, för i grunden handlar det om att vi räddar klimatet.

Socialdemokraterna vill bidra till den gröna omställningen i Luleå genom att se till att ha mark klar för fler etableringar, ledningsgator för el och stödsystem för näringslivet. För att klara av tillväxten menar Carina att samverkan med näringsliv, universitet och civilsamhället är en viktig nyckel. 

– Vi måste vara möjliggörare för omställningen. Vi behöver göra saker på ett annat sätt än tidigare, smartare. Vi måste ha en snabbare service och vi behöver samverka med andra aktörer. Till exempel LKAB, de erbjuder intressanta jobb och vi erbjuder livet runt omkring.

Socialdemokraterna i Luleå vill satsa på ett starkt samhällsbygge med nya vägar, fler bostäder, utbyggnad av vatten och avlopp och bättre kommunikationer i hela kommunen. 

– Luleå har jättemycket potential. Vi har närheten, ett brett utbud och ett enkelt liv som vi vill bevara även om vi växer. Folk ska vilja bo här, det ska vara ett attraktivt samhälle för oss som bor här idag och de som väljer att flytta hit, säger Carina Sammeli.

För att möta utmaningen med kompetensförsörjning menar Socialdemokraterna att jobb, studier och bostäder är förutsättningar för att lyckas. De vill öka tempot på bostadsbyggandet och införa en flyttlots som kan hjälpa de som vill flytta till Luleå och även hjälpa de som redan flyttat hit att komma in på arbetsmarknaden.

Luleå kommun har ett mål att vara klimatneutrala till 2040. Något som Carina tror är möjligt när industrin ställer om och inte bara privatpersoner. 

– Det är en utmaning att ställa om ett helt samhälle men vi behöver göra det för att ha en planet kvar att leva på, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver ställa om och samtidigt bevara. Skapa tillväxt samtidigt som vi bibehåller biologisk mångfald. Men det är så många som vill göra förändringar nu, det ger mig hopp.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.