Annonssamarbete med ICA Kvantum, Luleå

Tips: Så maxar du matlådan

Matlådor är gott, nyttigt, enkelt och billigt. ”Du tjänar på att förbereda din egen mat, så gör storkok och frys in till senare”, tipsar Sara Marcusson på ICA Kvantum Luleå.

Sara Marcusson har ett stort intresse för mat. Här ger hon sina bästa tips för godare matlådor som passar hela familjen.

Sara Marcusson har ett stort intresse för mat. Här ger hon sina bästa tips för godare matlådor som passar hela familjen.

Foto:

Native2021-09-13 11:56
Detta är ett annonssamarbete.

Sommarens grillsäsong är officiellt över och vardagen med tillhörande jobb, skola och diverse aktiviteter har rullat i gång på allvar. ”Vad ska vi äta till middag?” är en fråga som nog ställs i de allra flesta hushåll titt som tätt. Men hur får man egentligen tid till att planera, laga och avnjuta middagen mitt i all stress? Svaret: matlådor. En som mer eller mindre är expert på området är ICA Kvantum-anställda Sara Marcusson.

– Jag har jobbat med mat här i butiken i snart 16 år, så jag tror att det föll sig naturligt att jag också fick ett gediget intresse för detta, säger hon.

Hon vet mycket väl hur utmanande det kan vara att få ihop vardagspusslet med småbarn hemma, och en viktig nyckel för henne är just matlådor. 

– Dagar när jag är ledig och har lite mer tid så passar jag på att göra storkok för att frysa ner och plocka fram de dagar när det inte finns lika mycket tid. Så här på hösten blir det främst grytor, och de funkar utmärkt att värma upp och äta som matlåda.

Vad är ditt bästa matlådetips?

– Storkok i lag. Det som går mest hem hos oss är köttfärssås, korvstroganoff och min fisksoppa. I soppan har jag räkor, lax, torsk, rotsaker i lag, färska tomater, lök, vitlök och purjolök. Ett tips är att mixa grönsakerna så att barnen inte kan peta bort dem. Och så gör jag en fond av räkskalen för lite mer smak. En god rätt som både stora och små uppskattar mycket.

undefined
Sara tipsar om att mixa ner grönsaker i grytorna för att få i barnen nyttig, näringsrik kost.

Ett sätt att hotta upp matlådan med veckans rester är att variera tillbehören, menar Sara. Hon brukar till exempel blanda tacofärs och salsa med makaroner, majs-, paprika- och ärtblandning. 

– På så vis drygar man ut den där färsen och får den att räcka till flera matlådor. Och så blir det variation. För det är ju trots allt inte så kul att äta samma mat varje dag.

En rätt som inte alltid blir jättegod att värma upp på nytt är ugnspannkaka. Men Sara har ett enkelt tips för en godare måltid.

– Börja med att värma pannkakan lite ljummen i mikron, sedan fräser du på den i stekpannan så den blir så där krispig och god. Enkelt, snabbt och gott!

Sara tipsar även om att anpassa rätterna och råvarorna utifrån säsong. 

– Att handla säsongsanpassat är både godare och bättre för plånboken. Har du inte koll på vilken säsong det är så har vi ett månadsblad i butiken som man kan kika i. 

Recept

undefined
Härlig linsgryta som är lika god att äta nylagad som uppvärmd i en matlåda.

Här kommer ett recepttips som fungerar ypperligt till matlådan:
Linsgryta med kokosmjölk 

Du behöver:
4 port ris eller annat gryn
1 gul lök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
2 msk tomatpuré
400 ml kokosmjölk
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl torkade röda linser
1 tsk sambal oelek
250 g körsbärstomater
salt
peppar
1 kruka koriander

Gör så här:
1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en gryta. Pressa i vitlök och tillsätt curry och tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.  
3. Rör i kokosmjölk, vatten, smulad buljongtärning, linser och sambal oelek. Låt koka ca 10 minuter eller enligt anvisningen på linsförpackningen.
4. Dela tomaterna och vänd ner dem i grytan mot slutet av koktiden eller servera dem till. Smaka av grytan med salt och peppar. 
5. Servera grytan med ris och tomater och toppa med koriander.
Tips: Smaksätt grytan med torkad ingefära och lite extra sambal oelek.

Fler härliga matlåde-recept hittar ni på ica.se. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.