Petra Hall, 59, har tappat räkningen på hur många gånger hon har opererats men uppskattar att det är kring 400 gånger. Första operationen skedde som elvaåring och hon har fortsatt att leva ett liv med täta operationer sedan dess. Var tredje månad flyger hon till Göteborg för att operera bort en ständigt växande tumör i halsen. Om den inte opereras bort i tid kvävs hon.
– Jag vill inte berätta någon snyfthistoria om mig utan fokusera på sjukvården. Läkare och sjuksköterskor har under åratal larmat, och även vi patienter larmar och känner oss oroliga över om vi kommer få den vård vi behöver. Men det spelar tydligen ingen roll, säger Petra Hall.
När Petra får frågan om vad hon anser fungerar bra inom vården berättar hon att kunskapsmässigt har vården för hennes sjukdom blivit bättre med tiden. Men hon har också märkt av stora försämringar, främst gällande arbetsmiljön för sjukvårdspersonalen.
– Se till att sjukvårdspersonalen får en vettig arbetsmiljö. Det är bättre med en överbemanning än den ständiga underbemanningen som varit nu i säkert 15-20 år. Personalen blir slutkörd. De behöver återhämtning och inte utköpta semestrar, säger hon och fortsätter:
– Sjukvårdspersonalen flyr! De gör allt för att inte jag och andra sjuka ska drabbas, men deras förutsättningar för att göra ett bra jobb har inte direkt underlättats under åren. De är slutkörda, de bränner ut sig, och det är ingen som lyssnar på dem, särskilt inte politiker och chefer.
En viktig fråga för Petra är stafettläkare och inhyrda sjuksköterskor. Hon anser att det är ett otroligt slöseri med pengar som istället borde läggas på fast personal.
– Det är rent dumsnålt att inte kunna erbjuda en specialistläkare tillräckligt betalt för att vilja stanna i länet och bosätta sig här.
Petra menar att det är otryggt och orimligt att patienter inte får träffa samma allmänläkare på hälsocentralerna, eller specialistläkare på Sunderby sjukhus, för att det är så lite fast personal jämfört med inhyrd.
– Att kompetensen jag behöver inte finns närmare innebär att det måste planeras regelbundna operationer så att jag inte kvävs. Om en kallelse inte kommer i tid kan det bli livsfarligt, då det kan röra sig om få minuter innan det inte går att andas.
Petra vill att sjukvården och dess personal prioriteras i samhället.
– Ju mer vi missbrukar sjukvårdspersonalens lojalitet, desto snabbare kommer privata företag göra som de gjort med skolan, utnyttja systemet och mjölka det som en kassako för att stoppa vinsterna i egen ficka. Pengar som behövs i den allmänna vården.
Representanter
Erik Grähs
Arjeplog, 4:e namn på Vänsterpartiets region- och riksdagslista.
Resurser till personalen är en viktig grundsten. Personalen måste ha goda arbetsförhållanden. Eftersom sjukvården är ett teamjobb ska man satsa på alla yrkeskategorier. Att vår personal får återhämtning är viktigt för att orka med jobbet. Att ha 6timmars arbetsdag är en lösning, detta kommer göra att personalflykten minskar. För att förbättra arbetsmiljön för personalen är det viktigt att de får göra det de utbildat sig till. Många slutar inom vården då mer tid går åt till administrativ jobb.
Carolina Gustafsson
Kiruna, 2:a namn på Vänsterpartiets riksdagslista.
Den vård vi nu lever med är resultatet av privatiseringar och styrmodeller från näringslivet, där resurser gått till en orimlig byråkrati. Personalen räknar minuter med vårdtagarna, medan vårdbolagen räknar vinster. Vi ska ändra på det! Delaktigheten i den egna vården måste öka, vinstdrivande vårdbolag ska inte kunna välja fritt var man vill etablera sig utifrån lönsamhet. Vi ska reformera personalpolitiken och höja lönerna, så att människor vill börja inom vård och omsorg och orkar stanna kvar.