Detta är ett annonssamarbete

RAWI – ett fastighetsbolag på frammarsch

Första etappen av RAWI:s byggprojekt Malmstranden förväntas vara klar för inflyttning i maj 2022.
Första etappen av RAWI:s byggprojekt Malmstranden förväntas vara klar för inflyttning i maj 2022.

I Piteå har fastighetsbolaget Rawi varit en välkänd aktör sedan 1962. När familjeföretaget nu återigen etablerar sig i Luleå gör de det på Malmstranden – med ett bygge som gör avtryck direkt.

Native 21 april 2021 17:34
Detta är ett annonssamarbete.

Redan 1954 startade Ragnar Wiksten sin entreprenörsverksamhet, som utvecklades till en stor bygg- och fastighetsrörelse. Det lade grunden till Fastighets AB RAWI, som bildades 1962, med affärsidén att äga, förvalta och utveckla fastigheter främst i Piteå. Beståndet har sedan dess fyrdubblats och företaget drivs idag av andra och tredje generationen Wiksten. Trots att RAWI växer, så går det inte att ta miste på den genuina familjekänslan som finns i företaget.

RAWIs tillväxt sker genom nybyggnationer, förvärv av fastigheter samt om- och tillbyggnader av det egna beståndet. Företaget är sedan länge Piteås största privata fastighetsägare och förvaltar där drygt 1200 lägenheter och ett stort antal affärslokaler. 2016 etablerade man sig i Kalix där man äger ett större bestånd av både bostäder och lokaler. Gemensamt för båda orterna är att fastigheterna företrädesvis finns i centrala lägen. 

Återetableringen i Luleå är hittills det största byggnadsprojektet som företaget har tagit sig an. Med utsikt över Skurholmsfjärden byggs nu fem huskroppar, mellan fem och elva våningar höga, där den första etappen förväntas vara klar för inflyttning i maj 2022.

– Arkitekturen och läget fångade mitt intresse direkt när jag såg tävlingsförslaget från arkitekten. Här skulle jag vilja bo, säger företagets vd Ulf Wiksten.

RAWI har kommit till Luleå för att stanna och man vidhåller att satsningen på Malmstranden inte är en enskild händelse, utan början på någonting långvarigt.

– Att vi bygger på en så synlig plats som Malmstranden är ingen slump, säger Björn Lundberg, Fastighetschef på RAWI. Vi vill göra ett större avtryck i samhället och presentera oss i Luleå på ett mer synligt sätt än om vi hade köpt en befintlig fastighet.

undefined
Första etappen av RAWI:s byggprojekt Malmstranden förväntas vara klar för inflyttning i maj 2022.

Ett bekvämt boende

För RAWI är kvalitet i förvaltning, byggande och boende av största vikt.

– Vi vill att det ska vara bekvämt att bo i ett RAWI-hus, oavsett om det är i våra nya eller äldre fastigheter, säger Maria Ström, kundservicechef. En service vi är stolt över, är att vi förhandlar internet- och elabonnemang till ett förmånligt pris för alla våra hyresgäster och att tv ingår i hyran. Vi vill att det ska märkas att man bor i en RAWI-lägenhet – alla våra hyresgäster ska ha den känslan, fortsätter hon. 

Husen på Malmstranden blir ett boende med guldkant, lägenheterna har öppna planlösningar med stora ljusinsläpp och hög standard på både ytskikt och inredning. Unikt för projektet är golvslingorna som kommer värma skönt på vintern och ge behaglig svalka på sommaren och oavsett om du cyklar eller kör bil, når du enkelt ditt färdmedel via hissen från det våningsplan du bor på. 

Stort fokus ligger vid utomhusmiljö och här erbjuds grillplats och många olika sittplatser att slå sig ned på. Närheten till naturen och Hälsans stig inspirerade också till ett utegym på innergården som alla hyresgäster får nyttja. Får du långväga gäster och bor på Malmstranden så finns en övernattningslägenhet att tillgå och även ett orangeri om ni skulle bli ett större sällskap än vad som ryms i din lägenhet. 

– Jag vill också slå ett slag för de stora inglasade balkongerna som varje lägenhet har, tillägger projektledare Eva Wiksten. De förlänger balkongsäsongen med flera månader. 

undefined
RAWI bildades redan 1962 och drivs idag av andra och tredje generationens Wiksten.

Ett av ledorden som RAWI jobbar efter är hållbarhet. Det är något som får ta mer och mer plats inom förvaltningen av befintligt fastighetsbestånd och något som självklart också är aktuellt när de bygger nytt. 

Björn Lundberg fortsätter:

– Långsiktig hållbarhet är en viktig fråga och innefattar allt från att göra klimatsmarta val i vardagen till att vi kör laddbara servicebilar och ständigt utvecklar vårt arbete med att minska el-/vatten- och värmeförbrukning i våra fastigheter. Vi utvecklar våra miljöhus vilket hjälper våra hyresgäster att sortera sitt hushållsavfall. Vi satsar även på gemensamma tvättstugor med självdoserande tvätt- och sköljmedel vilket ur ett hållbarhetsperspektiv är ett bättre alternativ än att alla hyresgäster har egna maskiner

FAKTA MALMSTRANDEN

Totalt 270 hyresrätter 

1-4 rok, 34-108 kvm 

Malmstranden västra, 90 lgh  (Etapp 1)

Inflyttning 49 lgh maj

Inflyttning 41 lgh juli 2022

Malmstranden östra, 180 kvm  (Etapp 2) 

Inflytt 2024-2026

Se mer här

OM RAWI

I Piteå har RAWI 1276 lägenheter och 238 lokaler och i Kalix har 227 lägenheter och 33 lokaler. I Luleå bygger de nu totalt 270 lägenheter i två etapper.

www.rawi.se 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.