Annonssamarbete med Praktiska gymnasiet

Praktiska gymnasiet bygger framtidens skola

Rektor Fredrik Carlsson i den gamla bilhallen som nu blir modern undervisningslokal för fordonseleverna på Praktiska gymnasiet.
Rektor Fredrik Carlsson i den gamla bilhallen som nu blir modern undervisningslokal för fordonseleverna på Praktiska gymnasiet.

I sommar flyttar Praktiska gymnasiets åtta yrkesprogram med tolv inriktningar in i de nya lokalerna på Ålgatan 10. “Det är viktigt för sammanhållningen”, säger rektor Fredrik Carlsson, som också inför kostnadsfri frukost till alla elever.

Native 12 april 2021 09:34
Detta är ett annonssamarbete.

Den gamla bilhallen som binder samman Bodenvägen med Svartövägen håller på att bli en modern gymnasieskola med plats för över 300 elever. Ett nytt landmärke för Luleå där många tusen passerar varje dag på sin väg in och ut ur staden.

 För Praktiska gymnasiet innebär flytten till de nya lokalerna att de nu kan samla ihop alla skolans åtta yrkesprogram. 

– För sammanhållningen är det viktigt och jag ser det som en demokratifråga. Eleverna kommer dagligen att få umgås över yrkesgränserna, säger rektor Fredrik Carlsson. 

Varför är det viktigt?
– Kan man redan på gymnasiet överbrygga fördomar så är mycket vunnet. De flesta klasser kommer att bestå av tre olika yrkesgrupper. Den som läser fordon kommer till exempel att gå i samma klass som den som läser hotell och turism och ytterligare ett program. Eleverna lär sig umgås mellan yrkena på ett annat sätt när de har lektioner och äter tillsammans.

Entrén har flyttats till andra sidan huset. Där bilarna tidigare stod uppradade byggs det om för fullt till lektionssalar för teori och utrymmen för praktiska moment. Planen är att få nycklarna till den nya skolan den första juni och när höstterminen börjar välkomnas eleverna till den nya skolan. 

Praktiska gymnasiet har närmare 40 skolor över hela landet. För att skapa en enhetlighet och igenkänningsfaktor har de tagit fram ett helt nytt inredningskoncept med färger och möbler. På Luleåskolan har rektorn och några lärare skapat en layoutgrupp för att tillsammans sätta sin prägel på detaljer som stolar, bord, konstväxter och belysning med mera.

– Vi är 5–6 personer som är genuint intresserade av färg, form och inredning. Det är jätteviktigt att få känna sig delaktig som lärare, säger Fredrik Carlsson som började som rektor på skolan vid årsskiftet.

undefined
Den gamla bilhallen som binder samman Bodenvägen med Svartövägen håller på att bli en modern gymnasieskola med plats för över 300 elever.

Gratis frukost och nya datorer

Rektor Fredrik Carlsson har fler planer för att boosta eleverna. Skolan kommer att bjuda alla elever på frukostbuffé så fort det går.

– Man är inte alltid hungrig direkt på morgonen, jag ser bara på mina söner hur det varierar. Men man blir garanterat hungrig senare. Att införa kostnadsfri frukost till eleverna är ett enkelt val om det kan höja elevernas resultat genom att de blir piggare, säger Fredrik.

Alla som börjar årskurs ett till hösten kommer även att få nya datorer.

– Vi ska ständigt ligga i framkant när det gäller teknik och utrustning, förklarar Fredrik.

undefined
Bilden kommer från Praktiska gymnasiet i Sundsvall, och visar på hur inredningen kan se ut inne i skolan.

Praktisk yrkeskunskap som ger jobb

Praktiska gymnasiet är en lärlingsskola där eleverna är ute på arbetsplatser och får praktisk kunskap minst 50 procent av studietiden. Det skiljer dem från många andra gymnasieskolor. Och det ger effekt.

– I genomsnitt har 80 procent av eleverna jobb direkt när de går ut gymnasiet, säger Fredrik Carlsson.

Skolan är också med i Erasmus, ett samarbete mellan skolor och företag i Europa, som innebär att elever och lärare kan göra utlandspraktik. Först ut är praktik i Italien.

– Där har vi varit väldigt snabbt ute för att vara med. Det ger eleverna möjlighet lära sig mycket om sig själva och det yrke de studerar till. Det kan bland annat innebära praktik på Ferraris verkstäder eller femstjärniga hotell i Italien. En häftig upplevelse, avslutar Fredrik.

undefined
Så här ser ett bibliotek ut i en skola i Trollhättan.
Praktiska gymnasiet

Praktiska gymnasiet erbjuder 8 yrkesprogram med 12 inriktningar. Yrkesprogrammen är inom bygg och anläggning, fordon och transport, handel och administration, hantverk, hotell och turism, industriteknik, introduktionsprogram, samt vvs och fastighet. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.