Flera uppgraderingar pågår just nu inom länets kollektivtrafik. Ökande befolkning och förändrade resvanor ställer nya krav. Länstrafiken Norrbotten vill exempelvis tillsammans med RKM Norrbotten se över möjligheten att påverka planeringen i trafiken för att möjliggöra för snabbfiler för bussarna med målet att stärka bussarnas status som ett rejält alternativ mot bilen.
– Vi vill inte bara titta på resan från en busshållplats till nästa, utan se hela perspektivet från att resenären lämnar hemmet. Våra kunder ska få en mobilitetslösning, bland annat har elsparkcyklar vunnit stor popularitet i många städer nu. Ett förslag att se över är om de kan införas i anslutning till våra busshållplatser, säger Ingela Karlsson.
Avgörande för samhällsutvecklingen
Det händer väldigt mycket i Sveriges norra delar nu och utvecklingen går snabbt, men viktigt är att inte kollektivtrafiken glöms bort i planeringen. Länstrafiken vill ständigt vara med i samhällsplaneringen och få en inblick i vilka nya företag som kommer etablera sig samt när nya bostadsområden ska växa fram för att kunna planera trafiken därefter. Avtalen med trafikföretagen som kör trafiken är långa och omfattande vilket kräver upphandlingar med rätt förutsättningar på tidigt stadium för att det ska bli bra.
– Om befolkningen ska öka mycket kommande åren behöver vi folk från både utlandet och andra delar av Sverige. Människor som flyttar hit är oftast vana vid en tät kollektivtrafik med många avgångar. Bilen har länge varit stark här men nu kommer vi möta nya krav. Ska vi vara en grön region behövs även gröna transporter, säger Ingela Karlsson och fortsätter:
– Vi vill ta fram lösningar som gör att enorma parkeringar inte behöver växa fram utanför industrier och bostadsområden. Jag tror på att skapa en attraktiv och klimatsmart region där det går att leva och bo utan att vara bilberoende.
Klimatsmarta tjänsteresor
Nya tider kräver nya lösningar. Och som arbetsgivare har man ett klimatansvar där man bör se över sin resepolicy för att ställa om företaget mot grönare tjänsteresor.
Pendlingstid = Arbetstid är ett koncept Ingela hoppas blir ett vedertaget begrepp hos fler arbetsgivare.
– Att hitta nya vardagsrutiner tar tid, men att jobba på distans, gå igenom mejlen och ha möten funkar väldigt bra ombord på bussen. Jag uppmanar länets arbetsgivare att låta sina anställda, i den mån det är möjligt, resa kollektivt i tjänsten. Och vi har ju faktiskt en kostnadsfri tjänst som heter Företagskonto i appen som underlättar administrationen för arbetsgivaren och biljettköpet för den anställde. Prova, du kanske blir en bussig person i slutändan, säger Ingela Karlsson.
Gränslöst resande
Under 2023 kommer ett nytt biljettsystem att lanseras genom ett projektsamarbete mellan de fyra nordligaste länen: Norrbotten, Västernorrland, Västerbotten och Jämtland. Inom projektet tar man även fram en ny reseapp som möjliggör gränslöst resande mellan länen.
– Att resa med kollektivtrafiken ska vara enkelt. Man ska inte behöva fundera på om man valt rätt biljett. Med den nya appen kommer resenärer kunna ta sig hela vägen med en biljett som täcker både tätortstrafik, mellan kommunerna i länet och över länsgränsen. Och när det nya realtidssystemet är igång kommer resenärerna att veta exakt var bussen är och då inte behöva stå och vänta längre än nödvändigt vid busshållplatsen, säger Ingela Karlsson.
Linjekartan för länets kollektivtrafik kommer också att uppdateras.
– Vi håller på med upphandlingsunderlag för flertalet kommunöverskridande stomlinjer samt lokala linjer. Vi tittar på var vi kan utöka fler turer, helgturer och ökad turtäthet. Det är dags att anpassa fler turer även efter fritidsaktiviteter som ett komplement till vårt uppdrag att fokusera på avgångar runt skola och arbete, säger Ingela Karlsson och avslutar:
– Nu ökar vi attraktiviteten för att resa grönt och uppmuntrar till nya beteenden som gör att fler väljer kollektivtrafiken.