Annonssamarbete med Luleå Business Awards

Luleå Business Awards lyfter talanger – Jaacob imponerade på juryn

Den 2 juni är det dags för årets upplaga av Luleå Business Awards. Precis som förra året har man låtit årskurs två på Restaurang- och livsmedelsprogrammet tävla om att få komponera galans förrätt. "Det var som att världen frös till is när de sa mitt namn", säger vinnaren Jaacob Marklund.

Jaacob Marklund imponerade på den namnkunniga juryn bestående av Terese Ahlbäck, Luleå Business Region, Emma Laiti, Börje Olssons, Pär Eriksson, Restaurang CG, Chris Kidd, Liverestaurangen och Tomas Larsson, Karl August.

Jaacob Marklund imponerade på den namnkunniga juryn bestående av Terese Ahlbäck, Luleå Business Region, Emma Laiti, Börje Olssons, Pär Eriksson, Restaurang CG, Chris Kidd, Liverestaurangen och Tomas Larsson, Karl August.

Foto: Luleå Business Awards

Native2023-05-08 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Luleå Business Awards har genom åren etablerat sig som ett av de mest efterlängtade arrangemangen. Galan, som ägs av Luleå Business Region, uppmärksammar och hyllar näringslivet i Luleå tillsammans med sina partners. Förutom att åtta priser delas ut, bjuder kvällen på mingel, underhållning och en tre rätters middag. 

Liksom förra året satsar man på lokal förankring. Inte minst när det kommer till maten. 

– Efter pandemin tog vi ett aktivt beslut om att jobba med lokala restauranger. Det var en av de branscher som tog mest stryk. Och det ser vi även nu under den här mer ekonomiskt svåra tiden, säger Terese Ahlbäck, projektledare för galan på Luleå Business Region, och fortsätter: 
– Vi vill fånga upp de som är på väg in i branschen och boosta dem. Den här tävlingen är därför ett utmärkt sätt att föra unga talanger närmare näringslivet. 

undefined
Linda Kyrö, lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, inspekterar Linus Åströms och Edwin Söderlunds förrätter.

Under förra veckan samlades 15 elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet i skolrestaurangen Novisen för att göra upp om vem som ska få komponera galans förrätt. Veckan före påsk fick eleverna veta vilka kriterier de hade att förhålla sig till och dagen innan tävlingen fick de chans att preppa sin rätt. Förutom att den skulle vara vegetarisk, nötfri och säsongsbetonad, skulle den även gå att tillaga och servera till 750 personer – och gå att göra både laktos- och glutenfri. 

– Till en början var det ganska svårt. Jag fick låna några receptböcker från mina lärare och fastande för en pumparätt som jag tänkte att jag kunde utveckla. Jag älskar att prova nya saker och landade i en Västerbottenostterrin med pumpakräm, säger Jaacob Marklund. 

undefined
Samtliga 15 elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammets årskurs två imponerade på juryn. Otroligt hög nivå, konstaterade de.

Terrin är en ganska avancerad rätt och det tillhör inte vanligheterna att den görs på Västerbottenost. Dessutom smaksatte Jaacob pumpakrämen med Gari som oftast sammankopplas med det japanska sushiköket, samt noripulver som också det kommer från sushin. 

– Hela Jaacobs idé var ett genitänk. Jag hade aldrig kommit på det själv. Hans rätt var en spännande blandning av smaker och skilde sig från de andra. Vi tänkte wow när den kom in. Dessutom kommer den vara lätt att få ihop till det stora antalet gäster, säger Chris Kidd, ordförande för den namnkunniga juryn och verksamhetschef på Liverestaurangen i Luleå Energi Arena.

undefined
Jaacob Marklund imponerade på den namnkunniga juryn bestående av Terese Ahlbäck, Luleå Business Region, Emma Laiti, Börje Olssons, Pär Eriksson, Restaurang CG, Chris Kidd, Liverestaurangen och Tomas Larsson, Karl August.

Chris Kidd och hans kockar är de som kommer att laga kvällens mat – och förrätten tillsammans med Jaacob Marklund. 

– Jag var nöjd bara av att veta att min rätt var en av de tre bästa. När de sa mitt namn blev jag chockad. När jag sedan fattade att rätten ska serveras för 750 personer och att jag ska presentera den från scenen, förstod jag vidden av det, säger Jaacob Marklund. 

– Jag vill absolut jobba som kock. Det har jag vetat sedan årskurs sex. Hemkunskap var bästa ämnet. Jag vill börja här i Luleå och sedan kanske testa lite olika matkulturer utomlands. Som Asien, Italien och Spanien.

Precis som förra året har man låtit årskurs två på Restaurang- och livsmedelsprogrammet tävla om att få komponera galans förrätt
Precis som förra året har man låtit årskurs två på Restaurang- och livsmedelsprogrammet tävla om att få komponera galans förrätt
Luleå Business Awards

Luleå Business Awards genomförs av Luleå Business Region tillsammans med en rad partners. 

Medarrangör till årets gala är kommunikationsbyrån Oh My.  

Årets gala hålls i Luleå Energi Arena den 2 juni och kommer att ledas av Gry Forssell. 

Alla åtta priser kan du läsa mer om HÄR.

Partners är: 
Platina
LKAB, Almi, Meta, Deloitte, Sparbanken Nord, Luleå kommun, Samljus och Gabardin.

Guld
Advokatbyrån Kaiding, Galären, Trickle och NTM Media.

Silver
FöretagarnaHS Copy, MAX, Handelsbanken, Niemi Bil och SSAB.

Brons
Lindbergs Konst & Ram och Quality Hotel Luleå.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.