Uppkopplade inbrottslarm, det vill säga larm som är kopplade till en larmcentral med assistans, är idag vanligt. Men erfarenheten visar att en stor del fastighets- och egendomsskador sker på grund av brand eller vattenläcka. En vanlig brandvarnare varnar dem som är hemma – men om ingen är där och hör den, gör den ingen skillnad. Ett uppkopplat larmsystem för brand och vatten säkerställer att skadan upptäcks i tid och att rätt hjälp sätts in.
Skydda ditt hem med trygghetslarm från LF Norrbotten
Vanliga orsaker till bostadsbränder är eldning, kvarglömda ljus och elfel. Men i många fall går det inte att fastställa vad det är som orsakar en brand. Av den anledningen är förebyggande åtgärder viktigt.
– Se till att du har fungerande brandskyddsutrustning hemma och att den är placerad lättåtkomligt. Ta hjälp av en elektriker för att kontrollera så att ditt elsystem inte har brister. Elsystem behöver även uppdateras med jämna mellanrum och du kan behöva komplettera med exempelvis jordade uttag och jordfelsbrytare, säger John Rosendahl.
När det kommer till vattenskador är den vanligaste orsaken till läckage från ledningssystem. För att förebygga detta bör branschregler följas noga. Genom att även placera ut läckageindikatorer vid diskbänksskåp, under diskmaskin, kyl och frys kan risken för vattenskador minimeras ytterligare.
– En vattendetektor reagerar på onormal kondens eller läckage inom 30 sekunder, vilket kan förhindra allvarliga skador. Om larmet dessutom är kopplat till en larmcentral kan en väktare skickas ut för att stänga av vattnet, om du inte är hemma, säger Lina Sundqvist, larmtekniker på Länsförsäkringar Norrbotten.
Varje år begås cirka 10 000 bostadsinbrott i Sverige, de flesta av rutinerade inbrottstjuvar som gör ett noggrant förarbete. Genom att söka efter små detaljer, såsom oskottade entréer, lampor som står på under natten eller en full brevlåda, tar de reda på i vilka hem ingen är hemma.
Skyltar och dekaler som visar att bostaden skyddas av larm är avskräckande. Ett modernt inbrottslarm bör ha både bildverifiering och ett bra skal- och totalskydd. Ett skalskydd används när man är hemma, till exempel på nätterna. Totalskyddet aktiveras när ingen är hemma och skyddar hela anläggningen.
– För bästa skydd ska alla öppningsbara dörrar och fönster larmas. En glasdörr kan till exempel ha en vibrationsdetektor som löser ut redan innan glaset är krossat, säger Simon Göransson.
Läs mer om LF:s larmtjänster här
Många väljer även att installera IP-kamera hemma, en kamera som inte är beroende av en dator för att fungera. Dessa placeras på till exempel husfasaden för att ha koll på vad som händer på gården. IP-kameror kopplas ofta till användarens smartphone vilket möjliggör att i realtid kunna se vad som sker via en app.
– Vår IP-kamera har väldigt bra mörkerseende, lång räckvidd till WiFi, styrs 360 grader samt lampa och siren för att kunna avskräcka personer som rör sig på gården, säger Lina Sundqvist.
En grundlig genomgång med en certifierad trygghetstekniker kan hjälpa till att identifiera potentiella risker i hemmet. Länsförsäkringar Norrbotten erbjuder ett komplett trygghetslarm med uppkoppling mot larmcentral dygnet runt. Dessutom finns möjlighet att komplettera med livekameror och digitalt dörrlås.
Larm som är uppkopplade till larmcentral räddar liv och begränsar skador