Annonssamarbete med Praktiska gymnasiet

Hannah fick jobb direkt efter Praktiska gymnasiet

När Hannah Humla gick ut frisörprogrammet på Praktiska gymnasiet för fem år sedan hade hon heltidsjobb direkt. Och nu driver hon med sin familj salongen Rootz Beautylounge i Luleå. “Steget ut i arbetslivet var inte så stort eftersom vi haft så mycket praktik”, säger Hannah Humla.

 Hannah Humla fick jobb direkt efter gymnasiet och driver sedan ett år tillbaka en egen salong på Storgatan i Luleå.

Hannah Humla fick jobb direkt efter gymnasiet och driver sedan ett år tillbaka en egen salong på Storgatan i Luleå.

Foto: Norr Media

Native2021-04-12 09:40
Detta är ett annonssamarbete.

Mitt på Storgatan ligger sedan ett drygt år tillbaka Rootz Beautylounge. Här driver Hannah Humla frisersalong tillsammans med sin familj och de anställda frisörerna.

Vad fick dig att öppna en egen salong?
– Jag och en kollega på mitt förra ställe började fundera på hur det skulle vara att öppna eget. Vi tänkte att det var för mycket jobb, men det fanns ingen salong som var precis så som jag ville ha det. Jag förankrade det med min familj som också är företagare och så det blev ett familjeföretag, berättar Hannah Humla.

Vad kännetecknar Rootz?
– Vi har varit noga med att det ska kännas familjärt och lite som att man kommer hem till oss. Här får man vara som man är och vi inspireras av varandra. Alla får vara sin egen frisör, men vi är ett team. Jag äger salongen med min familj, men driver den tillsammans med de andra frisörerna.

undefined

Hannah Humla gick ut frisörprogrammet på Praktiska gymnasiet 2016 och hade heltidsanställning direkt.

– När jag började jobba heltid efter gymnasiet så var steget inte så stort, utan jag var redan inne i det. Redan första året på gymnasiet får man in vanan, man är i miljön och är van att träffa många människor. Praktiska gymnasiet gav mig ett stort försprång på arbetsmarknaden.

Eleverna på Praktiska gymnasiet är ute på praktik minst 50 procent av studietiden och i genomsnitt har 80 procent av eleverna jobb direkt efter examen.

– Många kurser läste vi klart i ettan. Då hade man gnistan kvar till år två och tre också. Jag upplever att man har gjort det bästa för att eleverna ska kunna få så bra betyg som möjligt, säger Hannah.

undefined

Varför valde du Praktiska gymnasiet?
– Jag började läsa ekonomisk linje på en annan skola, men trivdes inte och funderade på vad jag verkligen ville. Och det var frisör. 

Hannah hade tur. En elev hade precis hoppat av och det fanns en ledig plats på frisörprogrammet på Praktiska gymnasiet. 

– Det var en helt annan energi på skolan som jag direkt kände att jag trivdes med. Målarna gick i sina målarkläder, frisörerna sprang omkring med sina förkläden och det var aldrig någon som tittade snett på någon, säger Hannah och fortsätter:

– Från min första dag bestämde jag mig för att gå all in och jag har verkligen gjort det hela vägen.

Frukost till alla elever

I sommar flyttar Praktiska gymnasiet in i nya lokaler på Ålgatan 10 i Luleå där den gamla bilhallen nu byggs om till moderna skollokaler. Praktiskas samtliga yrkesprogram kommer nu att samlas under samma tak. På menyn står också kostnadsfri frukost till alla elever.

– Det hade jag också gärna haft! Personligen äter jag inte frukost direkt på morgonen, men jag köpte ofta en macka i fiket på skolan. Frukostsatsningen blir nog en bra social grej.

 Snart flyttar Praktiska gymnasiet in i nya lokaler på Ålgatan 10. ”Det är viktigt för sammanhållningen”, säger rektor Fredrik Carlsson.
Snart flyttar Praktiska gymnasiet in i nya lokaler på Ålgatan 10. ”Det är viktigt för sammanhållningen”, säger rektor Fredrik Carlsson.
Praktiska gymnasiet

Praktiska gymnasiet erbjuder 8 yrkesprogram med 12 inriktningar. Yrkesprogrammen är inom bygg och anläggning, fordon och transport, handel och administration, hantverk, hotell och turism, industriteknik, introduktionsprogram, samt vvs och fastighet. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.