Annonssamarbete med Rutviks Handelsträdgård

Gröna fingrar går i arv i Rutvik

Fyra generationer med ett gemensamt intresse för flora och fägring – nu firar familjeföretaget Rutviks Handelsträdgård 80 år. ”Det har varit mycket jobb, men alltid roligt”, säger 90-åriga Margit Enström.

Tre av handelsträdgårdens fyra generationer i bild. Margit Enström med sina barn Stefan, Åsa och Lena och barnbarnen Maria och Lisa.

Tre av handelsträdgårdens fyra generationer i bild. Margit Enström med sina barn Stefan, Åsa och Lena och barnbarnen Maria och Lisa.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-06-12 03:00
Detta är ett annonssamarbete.

Det känns som medelhavsvärme när vi besöker Rutviks Handelsträdgård i slutet av maj. Trots att det är vardagsförmiddag botaniserar redan många kunder bland blommor och buskar. Högsäsongen är här igen för handelsträdgården – som i år firar 80 år. 

– Det började med farmor och farfar, Helmer och Kajsa Enström. De hade jordbruk och sålde främst grönsaker på torget i stan. Försäljningen gick så bra att de valde att starta företaget 1944, berättar Lena Sundberg, som idag driver verksamheten med sina syskon Stefan och Åsa samt sin dotter Maria.

undefined
Idag är det syskonen Åsa Stenlund, Lena Sundberg och Stefan Enström som tillsammans med Lenas dotter Maria driver, Rutviks Handelsträdgård. Företaget som i år firar 80 år.

Syskontrion tog över år 2000. Innan drevs verksamheten av deras föräldrar Sten, son till Helmer och Kajsa, och Margit.

– Pappa Sten var en viktig del i företaget och det är mycket tack vare honom som vi alla jobbar här idag. Tillsammans med Margit utvecklade han hela verksamheten, säger Stefan Enström.

undefined
Margit har arbetat på handelsträdgården sedan hon gifte sig med Sten Enström. Trots pensionen besöker hon fortfarande trädgården på daglig basis.

90-åriga Margit är på plats vid vårt besök och berättar att handelsträdgården förr hade stora frilandsodlingar med luktärter, krysantemum och ringblommor. På den tiden hade de öppet från februari till midsommar, sedan var allt slutsålt. Trots att Margit gick i ”pension” ifjol har hon ännu ett grönt finger med i spelet.

– Jag kan inte låta bli att komma hit nästan varje dag, det är så fint. Det har varit mycket jobb, men alltid roligt! Våra barn fick tidigt vara med och hjälpa till. Ibland klagade de på att de inte hade sportlov och jullov men de tyckte om att jobba hemma, säger Margit.

– Kanske inte alltid, flikar Lena in och ler mot sin mamma.

undefined
På de övre bilderna syns Sten Enström och hans mamma Kajsa. De nedre bilderna är från 60-talet och visar odlingar på friland och Helmer som vattnar rosor.
undefined
På ett gammalt foto från 50-talet syns Helmer, som grundade verksamheten, tillsammans med sina söner Sten, Sture och Jan ute i trädgården.

Läs mer om Rutviks Handelsträdgårds historia här.

På 80-talet började företaget leverera blommor till Konsum Norrbotten och hade öppet året runt. Stefan, Lena och Åsa minns jularna då de skapade avancerade julgrupper på löpande band. På 90-talet tillkom butiker och det var då den fjärde generationen involverades i familjeföretaget, Lenas dotter Maria.

– Jag blev inkastad att sköta butiken i Smedjan mitt i julruschen och blev otroligt stresstålig på köpet. Därefter jobbade jag på helger och lov, berättar Maria Sundberg och fortsätter:

– Redan som liten fick jag hjälpa till att plasta av pynt till julgrupper och på sportloven var jag med och förberedde för planteringarna. Det var kul och jag brukade få en slant av morfar Sten.

undefined
Maria och hennes mamma Lena jobbar tillsammans på trädgården. Här är de omgivna av gurkor och tomater som är Lenas personliga favoriter.

År 2008 ändrade företaget inriktning. De slutade leverera blommor till Konsum, stängde butikerna och satsade i stället på handelsträdgården.

– Det var en stor förändring för oss. Vi tog in buskar och träd i sortimentet, gjorde om området och byggde nya växthus, berättar Stefan.

undefined
Maria Sundberg driver trädgården och hennes syster Lisa jobbar där om somrarna. I bakgrunden syns den gamla skylten ”Helmer Enströms Trädgård”, som företaget hette från början.
undefined
Stefan Enström vattnar blommorna i ett av de sex växthusen. Här är det rosenskäran som får en välbehövlig dusch, det är också Stefans favoritblomma.
undefined
”Jag har gått här sen tutte och filt! Men det var aldrig något krav från våra föräldrar att vi skulle in i verksamheten”, säger Åsa Stenlund.
undefined
Dahlian fortsätter att vara populär bland kunderna och i år får den gärna vara i färgen persika. Det är en trendig färg just nu, menar Stefan Enström.
undefined
I Rutvik sätter de 13 000 penséer och det är den blomma de sätter först. ”I början av säsongen går vi alla och kollar på dem tillsammans, det är ren och skär glädje”, säger Åsa.
undefined
Systrarna Maria och Lisa Sundberg inspekterar snöbollsbuskarna.

Under åren har blomsorter kommit och gått och kundernas smak har förändrats. Idag vill många ha lättskötta växter som inte skräpar ner och allt ätbart som kryddor och gurkor säljer som smör i solsken.

– I en orolig omvärld känns det bra att odla det man själv kan äta. Det är också en mysig känsla att gå ut och plocka in det man vill ha till maten. Det är en sund trend, och god, säger Åsa Stenlund.

Mycket har förändrats sedan 1944 men att det ätbara återigen har en självklar plats på handelsträdgården påminner lite om hur allt startade. Med Helmer och Kajsa och deras grönsaker – för 80 år sedan.

Rutviks Handelsträdgård

Rutviks Handelsträdgård grundades 1944 av Helmer Enström som drev trädgården tillsammans med sin hustru Kajsa. Sonen Sten tog senare över och drev företaget vidare tillsammans med hustrun Margit och sin bror Jan.

I takt med att åren gått har verksamheten förändrats till att nu fokusera främst på krukväxter, sommarblommor, grönsaksplantor, perenner, buskar och träd. Trädgården drivs idag av tredje och fjärde generationen, Stens och Margits barn Stefan, Lena och Åsa och barnbarnet Maria, med försäljning och odling i Rutvik.

Läs mer om handelsträdgården och deras sortiment här.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.