Annonssamarbete med Sverigedemokraterna

”Frågan om landets energiförsörjning behöver vi ta itu med snarast”

Lägre bränsle- och energipriser och bättre skyddsnät för de allra mest utsatta. Det är några av Eric Palmqvists (SD) viktigaste frågor – både på kort och på lång sikt.  

Bränsle, energi och ett bättre skyddsnät – det är fokusfrågorna för Eric Palmqvist (SD) inför valet.

Bränsle, energi och ett bättre skyddsnät – det är fokusfrågorna för Eric Palmqvist (SD) inför valet.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Native2022-06-29 08:06
Detta är ett annonssamarbete.

När Eric Palmqvist flyttade från Malmö till Gällivare 2008 trodde han inte att han skulle bli kvar i norra Sverige så länge. När jobberbjudandet inom gruvindustrin kom, var han dock inte sen med att tacka ja.   

– Jag har alltid gillat Norrland. Jag gjorde värnplikt här och hade innan dess fjällvandrat en del. När jag nappade på jobberbjudandet så tänkte jag att jag kanske skulle bli kvar något år, men det var för 14 år sedan och i dag har jag slagit mig ner här och bildat familj, berättar Eric.  

För Erics del började det politiska intresset puttra redan när han var barn. Han är född i England och spenderade en del tid där som liten.

– Där upptäckte jag att det var stora skillnader mellan Sverige och England. I London var luften mycket smutsigare än i Malmö och jag gjorde snabbt kopplingen att kärnkraft var renare än kolkraft. Intresset för politik som väcktes i och med kärnkraftsomröstningen 1980 har följt mig in i vuxenlivet. Jag är inte uppväxt i en politisk kontext, men jag kände väldigt tidigt att politik var viktigt.

I tonåren kom Eric att intressera sig alltmer för politiken. Han var aktiv i MUF men kände snart att han inte kunde skriva under helt på deras politik.  

– Jag tyckte att det var för mycket fokus på skatterna. När jag hittade till Sverigedemokraterna så kände jag att de hade en politik som stämde överens med mina värderingar, även om jag då – i början på 2000-talet – inte riktigt kände att ett parti på marginalen var något jag ville engagera mig i. 

I och med flytten till norr så förändrades dock ambitionerna.  

– När jag hade flyttat hit så blev jag lite upprörd när Sverigedemokraterna inte var aktiva i Gällivarepolitiken. När jag kontaktade partiet så visade det sig att de saknade lokala företrädare. Det ena ledde till det andra och sedan 2014 har jag arbetat politiskt som företrädare för Sverigedemokraterna. 

I ett av sina uppdrag som lokalpolitiker har han som nämndeman i förvaltningsrätten kommit att reagera på att skyddsnätet i Sverige inte räcker till.  

– Jag tror inte att gemene man vet hur det ser ut för de mest utsatta, att vi faktiskt har ett skyddsnät som inte räcker till och där människor blir utförsäkrade på vaga grunder. Det är en otroligt viktig fråga som vi behöver jobba på, menar han.    

Sedan 2018 är Eric invald för Norrbottens läns valkrets och riksdagsledamot i näringsutskottet där han huvudsakligen arbetar med gruv- och mineralpolitik. Frågor som ligger honom varmt om hjärtat. Som representant för Norrbotten är frågan om bränsle- och energipriser dock centrala.

– Frågan om landets energiförsörjning behöver vi ta itu med snarast. Vi har varit lite bortskämda med elpriserna här i norr, men vi behöver hitta en väg för att klara den nationella elförsörjningen bättre, säger Eric som förespråkar en utbyggnad av kärnkraften.  

Liksom de flesta är Eric beroende av bilen och förfäras över kostnadsutvecklingen.  

– För oss som bor med geografiskt långa avstånd behöver de höga drivmedelspriserna sänkas omgående. Dels för privatpersoners ekonomi, dels för att bromsa inflationen, menar Eric Palmqvist.  

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.