Annonssamarbete med ICA Kvantum, Luleå

Fira jul med ett helt lokalt julbord

Är klassikerna dina favoriter på julbordet, eller gillar du att prova nya recept? Oavsett vilket så kan du göra skillnad för producenter och företagare i din närhet, genom att handla lokalt inför julen. ”Du kan fira jul med ett helt norrländskt julbord”, tipsar Helena Lejon, färskvaruchef på Ica Kvantum i Luleå.

Vill man så kan man fira jul med ett helt lokalt julbord. "Vi välkomnar kunderna in så att vi kan visa dem och guida rätt till alla lokala alternativ, fråga oss så hjälper vi jättegärna till", säger Helena Lejon, färskvaruchef på Ica Kvantum i Luleå.

Vill man så kan man fira jul med ett helt lokalt julbord. "Vi välkomnar kunderna in så att vi kan visa dem och guida rätt till alla lokala alternativ, fråga oss så hjälper vi jättegärna till", säger Helena Lejon, färskvaruchef på Ica Kvantum i Luleå.

Foto: Fredrik Rege/Nyhléns Hugosons

Native2020-12-10 16:53
Detta är ett annonssamarbete.

Julhandeln har startat, just nu gör många sin planering och sina inköp inför julens måltider. Att samlas kring bordet, om än i mindre skara i år, är en av julens höjdpunkter.

Ica Kvantum i Luleå vill man alltid lyfta fram lokala leverantörer, och så även inför julen.

− Jag vurmar mycket för det lokala och våra norrbottniska alternativ. Man har ett ansvar, både som tillverkare och vi som ska sälja produkterna, att lyfta det lokala ute i butiken och att hjälpa folk att få förståelse för det lokala, säger Helena Lejon.

Som kund kan man dessutom påverka genom att försöka välja de lokala alternativen.

− På så sätt kan man göra skillnad för de lokala producenterna. De får mer att göra och i slutändan genererar det mer arbetskraft, om vi är fler som försöker handla lokalt. 

undefined
"Jag vurmar mycket för det lokala och våra norrbottniska alternativ", säger Helena Lejon, färskvaruchef på Ica Kvantum i Luleå.

Helena Lejon berättar att det går att hitta lokala alternativ för hela julbordet, allt från julskinkor, kött och chark till Janssons frestelse, fisk, bröd, ägg och vegetariska alternativ.

− Du kan fira jul i år med ett helt norrländskt julbord. Vill man så kan man. Vi välkomnar kunderna in så att vi kan visa dem och guida rätt till alla lokala alternativ, fråga oss så hjälper vi jättegärna till.

Nyhléns Hugosons är en av de lokala aktörerna som finns representerade hos Ica Kvantum. Vd:n Magnus Nilsson ser en ökad efterfrågan på deras lokala produkter, en trend som varit tydlig i några år och som förstärkts ytterligare nu i år under rådande pandemi.

− Betydelsen av att norrländska konsumenter gör lokala val är jätteviktigt för oss som företag, men också för alla de hundratals norrländska bönder som vi samarbetar med. Det finns en röd tråd i hela kedjan, från bonden till matbordet.

undefined
"Genom att välja lokalt bidrar man i många olika perspektiv och är med och skapar lokal sysselsättning", säger Magnus Nilsson, vd Nyhléns Hugosons.

Vad tycker du att man ska tänka på när man handlar sin julmat?
− Först och främst att handla på tider med mindre folk i butiken och att man håller avstånd. Sen att man är noggrann med ursprunget och försöker välja svenska produkter, och så ofta man kan det som är producerat på den lokala marknaden i Norrland och Norrbotten.

Varför är det viktigt?
− Ju mer mat vi kan handla som är tillverkad i Sverige och Norrland, desto mer stärker vi möjligheterna att fortsätta ha en livsmedelsproduktion här. Dels för den unika självförsörjningsgraden, men också för att vi ska kunna fortsätta ha ett lantbruk igång som bidrar till öppet landskap och levande bygd, säger Magnus Nilsson och fortsätter:

− Dessutom bidrar det till arbetstillfällen. Lantbrukaren i sin tur köper tjänster, så hela värdekedjan gynnas. Genom att välja lokalt bidrar man i många olika perspektiv och är med och skapar lokal sysselsättning.

Den norrländska julskinkan är absolut populärast bland Nyhléns Hugosons produkter inför julen, tätt följd av norrländsk julkorv, kalvsylta och revben. Magnus Nilsson tycker dock att man ska välja sina egna personliga favoriter inför julen.

− Handla det du tycker är gott och som du vet att ni äter upp. Något som tillför en extra dimension och skänker god känsla och glädje till julbordet.

RECEPT

undefined
Den norrländska julskinkan är absolut populärast bland Nyhléns Hugosons produkter inför julen, tätt följd av norrländsk julkorv, kalvsylta och revben.

Senaps- och ingefärsgriljerad julskinka

Griljering:
1 st ägg
4 msk grovkornig senap
1 msk brun farinsocker
25 gram riven färsk ingefära
Ca 1,5 dl ströbröd

Garnering:
Katrinplommon
Äpple
Persilja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Knäck ett ägg i en bunke och vispa upp.
3. Blanda ner senapen, sockret och ingefäran med ägget.
4. Häll och fördela blandningen över skinkan.
5. Strö rikligt med ströbröd över blandningen och ställ i ugnen i ca 15 min tills den fått önskad färg.
6. Garnera den färdiga skinkan med plommon, äpple och färsk persilja.

Ica Kvantum Luleå

Öppettider inför julhelgen, recept och mer information om Ica Kvantum i Luleå hittar du här!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.