Annonssamarbete med Norra Finans Sverige AB

Så kan fakturaköp hjälpa företag att växa

Det norrländska finansbolaget Norra Finans är experter på fakturaköp. Vissa företag nyttjar deras tjänster för att ta sig genom perioder av svagare likviditet och andra för att växa. ”Allt fler företagare har insett nyttan med tjänsten och det har gjort att vi haft en enorm tillväxt”, säger Peter Stock, försäljningschef och COO på Norra Finans.

Peter Stock är försäljningschef och COO på Norra Finans. Han har arbetat på bolaget sedan 2019.

Peter Stock är försäljningschef och COO på Norra Finans. Han har arbetat på bolaget sedan 2019.

Foto: Content Studio

Native2023-12-11 04:00
Detta är ett annonssamarbete.

Norra Finans, finansbolaget som grundades i Haparanda 2015, har på relativt kort tid blivit en av de största aktörerna inom fakturaköp på den svenska marknaden. Tjänsten innebär att företag säljer sina fakturor till Norra Finans och får betalt direkt, i stället för att vänta 30–90 dagar på sina kunders inbetalningar. Att snabbt få loss pengar gör att företagen kan upprätthålla en stark likviditet och satsa på investeringar och nya affärer.

– Den största utmaningen för små och medelstora företag är att få till rörelsefinansiering och det behovet fyller vi. Fakturaköp är en tjänst som haft en enorm utveckling de senaste åren. Allt fler företagare har insett nyttan med tjänsten och det har gjort att vi haft en enorm tillväxt, säger Peter Stock, försäljningschef och COO på Norra Finans.

undefined
Som försäljningschef utgår Peter Stock från huvudkontoret i Haparanda. Han är mycket i farten och åker runt på kundmöten samt stöttar upp säljarna på kontoren i Luleå, Vasa och Helsingfors.

I dagsläget köper Norra Finans fakturor för omkring 1,1 miljard kronor per månad. De har en bred kundbas med allt från företag som omsätter ett par miljoner till börsnoterade miljardbolag och de har kunder inom alla branscher. Anledningarna till att företag säljer sina fakturor varierar, en del för att klara en period av svagare likviditet, vissa för att växa och andra för att kunna göra billigare inköp.

– Att sälja sina fakturor är inte något som endast är bra vid kris utan även bra för bolag som växer. Till exempel för ett företag som ska anställa fler, flytta till större lokal eller som fått ett stort jobb där de behöver köpa in maskiner, sådant innebär stora kostnader i början. Säljer de sina fakturor till oss frigör det pengar för dem och de kan satsa på tillväxt, säger Peter Stock. 

undefined
Peter drivs av utveckling, att ta saker framåt och till nästa nivå. Han har även tidigare arbetat på tillväxtbolag och trivs jättebra på Norra Finans.

Norra Finans hjälper till med hela flödet kring fakturorna de köper, all administration så som inkasso, krav och påminnelser tar de omhand vilket underlättar deras kunders administration. Fördelarna för företagen slutar dock inte där menar Peter Stock.

– Företag som säljer sina fakturor till oss kan få fler affärer genom att erbjuda sina kunder längre betalningsvillkor. Eftersom de får pengar av oss direkt drabbar det inte deras kassa. Även företag som har dyra inköp till projekt kan gynnas av att sälja fakturor till oss. De får in pengar direkt och kan betala sina inköp omedelbart vilket ger dem en kassarabatt, säger han.

Läs mer om fakturaköp här.

undefined
Norra Finans köper i dagsläget fakturor för 1,1 miljard kronor per månad och de har kunder inom alla branscher.

Norra Finans är verksamma i Finland och Sverige med kontor i Helsingfors, Vasa, Luleå och huvudkontoret där allt startade, i Haparanda. Inom koncernen är de totalt 60 anställda.  

– Vi har en stor marknad i Finland men vår fokusmarknad är Norrbotten och Västerbotten med den tillväxt som sker här. Alla stora projekt har många mindre och medelstora företag kring sig som får uppdrag och kanske behöver våra tjänster för att klara sin likviditet, säger Peter Stock och fortsätter:

– Vi är de enda i vår bransch som finns på plats i norra Sverige. Vi är lokalt förankrade i Norrbotten och vi erbjuder väldigt bra villkor på marknaden. Vi finns nära våra kunder och kan skapa en unik relation med dem som våra konkurrenter i södra Sverige inte kan. Vi har en bättre förståelse för företagens situation i vår region. Vi tar hand om våra kunder, vi är ett personligt finansbolag.

undefined
Fakturaköp innebär många fördelar för företag menar Peter Stock. Han lyfter en stark likviditet, minskad administration och möjligheten att göra billigare inköp som de främsta.

Norra Finans arbetar efter värdeorden snabbt, enkelt och flexibelt och Peter menar att det genomsyrar hela verksamheten. Flexibiliteten innebär att företag kan välja vilka fakturor de säljer och de kan välja att göra det endast under vissa perioder, som vid sämre likviditet. Kunden kan snabbt frigöra pengar och tjänsten är enkelt att använda. De som säljer sina fakturor till Norra Finans får pengarna inom 24 timmar. 

Norra Finans har varit verksamma i nio år, nio år av ständig tillväxt och de siktar på att växa ytterligare, tillsammans med företagen i den norra regionen.

– Vid 2023 års slut kommer vi att ha köpt fakturor för cirka 12–13 miljarder. Nästa år satsar vi på 30 miljarder. Vi vill fortsätta utveckla vår verksamhet, bland annat i Luleå där vi siktar på att bli fler. Genom att hjälpa företag i Norrbotten och Västerbotten kan vi tillsammans skapa stor tillväxt, säger Peter Stock. 

3 fördelar med fakturaköp

1. Företaget kan hålla en stark likviditet
Att sälja fakturor till Norra Finans frigör pengar och förbättrar företagets kassaflöde. Pengarna som frigörs kan ta företaget genom perioder av svag likviditet eller möjliggöra tillväxt.

2. Billigare inköp
Vissa företag har dyra inköp till projekt. De kan få en kassarabatt, en nedsättning av köpeskillingen, om de betalar inköpen före avtalad förfallodag. Säljer de sina fakturor till Norra Finans frigörs pengar inom 24 timmar.

3. Minskad administration
Norra Finans hanterar all administration kring fakturorna som de köper som inkasso, krav och påminnelser.

Läs mer om Norra Finans.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.