Annonssamarbete med Laitis

Experten: Så förbereder du bilen för vintern

En översnöad kall bil, stela fingrar och fastfrusna torkarblad. Henrik Gunnarfeldt, Laitis, har många tips för att undvika den situationen. Det är hög tid att förbereda sig för en säker och bekväm bilfärd.

På vintern ökar riskerna på vägarna. Experten Henrik Gunnarfeldt på Laitis ger sina bästa tips på hur man kan förbereda sig.

På vintern ökar riskerna på vägarna. Experten Henrik Gunnarfeldt på Laitis ger sina bästa tips på hur man kan förbereda sig.

Foto: David Lundgren

Native2020-10-27 09:55
Detta är ett annonssamarbete.

Snön har redan fallit på sina håll i norra Sverige och det är hög tid att se över bilen och vad som behövs kompletteras med för att slippa onödigt stressiga mornar och iskalla fingrar.

Henrik Gunnarfeldt jobbar som inköpare för bilsortimentet på Laitis i Luleå och har tips på saker att tänka på, förutom självklarheter som bra dubbade vinterdäck.

– Var förberedd. När det är kallt och har snöat så ta på dig handskarna innan du går ut. Om du dagen innan har lagt en rejäl borste med isskrapa på förarsätet så vet du var du har den. Ta bort snö från alla bilrutor och även från taket. När kupén värms upp kan det vara farligt att ha snö på taket som då tinar och i värsta fall skjutsar fram över framrutan, säger han.

undefined
Se till att alltid ha en rejäl isskrapa med borste i bilen.

Har du dessutom varit förutseende och fällt upp torkarbladen så slipper du hacka loss och förstöra dem när de frusit fast, tipsar Henrik Gunnarfeldt.

Fokus ligger på att hålla kupén, och framför allt motorn varm inför avfärd. Det är viktigt för miljön och bilens hållbarhet.

Här hittar du vinterprodukterna till bilen

– Ställ in en dygnstimer som slår på två tre timmar innan du ska åka. Startar du en kall motor släpper du ut mycket tyngre avgaser och det är dessutom förödande för motorn.

Laitis säljer motor- och kupévärmare, men också batteriladdare vilket kan vara bra att ha om du kör kortare sträckor.

– Dagens bilar har så mycket elektronik som drar ström. Det är gps, AC, bränsledriven värmare och annat. Kör du då korta sträckor på vintern så tär det på batteriet och det tappar effekt. Då kan det vara jättebra med en batteriladdare i samma system som du har motorvärmaren.

undefined
Dagens kupévärmare är små, men effektiva, och något av de viktigaste biltillbehören på vintern. Det många missar är att överväga en investering i en batteriladdare om bilen blir utan ström.

Här i norra Sverige är det tradition att sätta extraljus på bilen på grund av långa mörka körsträckor. Har man extraljus kan det vara bra att se över dem, menar Henrik Gunnarfeldt.

– Kolla så att de är fria från sprickor och rengör dem från sommarens insekter. Se också över lamporna och byt till nya. Även om de lyser så blir de gradvis sämre, så glödlampor av bra kvalitet som Philips eller Tungsram är värda att satsa på.

Här kan du kolla in tillbehören på Laitis hemsida

Många bilar har inte plats att montera stora extraljus. Då fungerar det att sätta en ramp vid registreringsskylten.

– Det finns speciella fästen till olika bilmärken, säger Henrik Gunnarfeldt.

Tips inför vinterfärden:

Låser du upp bilen med nyckel så förbered med låsolja.

Stryk listskydd i form av en silikonvätska på dörrlisterna så att de inte fryser.

En extra lång motorvärmarsladd kan vara praktiskt.

Lägg ett varmt fårskinn eller pläd på sätet.

En ihopfällbar spade är bra att ha med och tar liten plats.

Bogserlina.

Startkablar.

Startboostrar – en uppladdningsbar batterikälla som laddas med ström. Läggs i bilen med kablar som passar bilbatteriet. Kan även ladda telefoner och datorer.

Här hittar du alla tillbehören!

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.