Annonssamarbete med Serneke

En samhällsbyggare växer fram

Arbetsledare Ida Jonsson tillsammans med kollegor vid Sernekes bostadsprojekt kvarter Liggunderlaget på Kronan i Luleå.
Arbetsledare Ida Jonsson tillsammans med kollegor vid Sernekes bostadsprojekt kvarter Liggunderlaget på Kronan i Luleå.

Från 300 miljoner kronor under det första året till mer än det dubbla under år två. Sernekes satsning på Norrland har gått i raketfart och nu har företaget hittat en stabil nivå. “Vi vill vara en av de ledande samhällsbyggarna i Norrland”, säger Mikael Thorgren, regionchef.

Native 21 april 2021 17:06
Detta är ett annonssamarbete.

Från Hudviksvall och hela vägen upp till Kiruna, med kontor i Sundsvall, Umeå och Luleå. Sernekes satsning på Norrland har gått spikrakt uppåt.

– Hela Norrland har blivit tokhett. Om de stora industrietableringarna och hållbara omställningar faller ut som jag tror här i norra Sverige, så kommer vi i den här branschen ha många år av tillväxt. Det är häftigt! Säger Mikael Thorgren, regionchef för Serneke Region Norr. 

Serneke etablerade sig i norra Sverige i augusti 2019 och omsatte under det första året 300 miljoner kronor. I år är prognosen 750 miljoner kronor. För Mikael Thorgren och företaget handlar det däremot inte om att bara öka omsättningen.

– Redan nu börjar vi vara bland de fem största byggentreprenörerna i norr. Vi har en sund projektportfölj och kommer att leverera ett plus på sista raden i år – det tycker jag är en styrka och visar på att vi är på rätt väg, säger Mikael.

undefined
Arbetsledare Ida Jonsson tillsammans med kollegor vid Sernekes bostadsprojekt kvarter Liggunderlaget på Kronan i Luleå.

Hittat en platå att jobba ifrån

Den starka tillväxten under de första två åren gör att Serneke nu kan ta nästa steg och befästa sin ställning i regionen.

– Startprojekt kan nästan alla fixa, nu ska vi bevisa att vi kan hålla i det och leverera projekten enligt våra kunders förväntningar. På de orter där vi har fått igång en produktion och anställt personal ska vi behålla etableringen med efterföljande projekt och i bästa fall även vidareutveckla vår verksamhet. 

Hittills har etableringen i Norrland varit som ett byggföretag. Som bolag har Serneke kompetens inom såväl bygg som anläggning och projektutveckling, och vill vara en samhällsbyggare.

– Vi bygger ett hotell i Sundsvall, en tingsrätt i Hudiksvall och ska göra ett avloppsreningsverk i Pajala – vi blir den där samhällsaktören, säger Mikael Thorgren.

Ett fokusområde för året är också att utveckla projekt i egen regi, som företaget gör i andra regioner.

– Det handlar om att förvärva mark och hålla i projektet hela vägen för att sedan sälja det som bostadsrätter eller överlåta till en långsiktig fastighetsägare. Det är en styrka att kunna hålla i projektet hela vägen.

undefined
Serneke har ambitionen att utveckla projekt i egen regi. Bilden föreställer byggföretagets tävlingsförslag för Mjölkudden Centrum i Luleå där politiskt beslut om vinnare ges inom kort. Projektet har skett i nära samarbete med MAF Arkitektkontor.

Vad är visionen framåt?

– Bolaget har haft storslagna planer på att bli en av Sveriges stora aktörer, och även ute i världen. Tittar vi på regionen så vill vi ju vara en av de ledande samhällsbyggarna i Norrland. Det är en tydlig vision för oss i norr.

Med ett av Sveriges största entreprenadföretag i ryggen kan Serneke Region Norr dra nytta av det stora bolagets fördelar med alla de kompetenser som finns.

– Samtidigt har vi ett stort mandat att driva affären på regional basis. Det skapar ett engagemang och en närhet som gör oss till en attraktiv arbetsgivare. Vi är ett lokalt företag med norrlänningar som gör jobbet och som kan sin marknad, säger Mikael Thorgren. 

Serneke

Bildades för 19 år sedan av Ola Serneke och Anders Fagerberg.

Erbjuder heltäckande tjänster inom entreprenad. och projektutveckling.

Cirka 1200 anställda i koncernen.

Har verksamhet i fem regioner: väst, syd, öst, mitt och norr.

Region Norr har kontor i Luleå, Umeå, Sundsvall, med totalt 52 anställda.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.