Annonssamarbete med JOBmeal

Kaffeexperten: Bli en bättre kaffedrickare

Bryggkaffe, cappuccino, americano, espresso, cortado eller kaffe mocka? Kärt barn har många namn och kaffealternativen blir fler och fler. Här får du ta del av tips, tricks och kuriosa om det uppskattade, uppiggande och underbara kaffet.

Native 24 april 2023 09:12
Detta är ett annonssamarbete.

Det finns kaffeälskare och så finns det kaffeälskare. JOBmeal och Peder Meijer, som arbetat på företaget sedan 2002, tillhör den senare kategorin. Sedan man startade i Luleå 1968 har drivkraften varit att erbjuda och leverera rykande färskt kaffe på arbetsplatser runt om i Sverige – varje dag. 

– Kaffe är en konst och det är väldigt personligt när det kommer till vad vi tycker om. Med alla individuella val man gör – från en klassisk kopp svart kaffe till olika varianter av mjölk, smaksättare och bönor – är det mycket att ta ställning till, säger Peder och fortsätter:
– Vi kan kaffe och vi vill dela med oss av vår kunskap och erfarenhet. Från val av maskin till böna vill vi hjälpa våra kunder att hitta rätt.

undefined
JOBmeal har rekommenderat och levererat kaffe runt om i Sverige sedan 1968, i år firar man 55 år av kaffexpertis.

Kaffekultur som koncept

Kaffe kommer i en mängd varianter och kaffekulturen präglar vår vardag. En uppiggande kopp som en bra start på morgonen, cappuccinon till fikat och espresson efter maten. För att njuta av kaffet och ta vara på smakerna till deras fulla potential finns flera knep att ta till. 

– När en riktig kaffekännare ska provsmaka kaffe så använder man en sked och sörplar i sig kaffet. Det gör man för att verkligen syresätta kaffet och på så sätt upplever man aromerna i hela munnen och gommen, det blir en smaksensation! 

Kaffe kan på många sätt jämföras med vin, och bönorna med druvor. Kaffe odlas i över 85 länder, runt om i hela världen. Beroende på jord, höjd, klimat och temperatur skapas olika smaker som skiljer sig mycket åt. 

– Bland annat är antalet aromer i kaffet dubbelt så många som i vin. Och med över 800 smaknoter kan man undra varför det egentligen är vin som dricks i vinglas och inte kaffe? säger Peder. 
– Det finns också ultimata temperaturer för kaffe där smakerna verkligen framträder, men trots det envisas många med att dricka det skållhett. Man kan ta ett första steg mot att bli en mer erfaren kaffekännare genom att variera temperaturen och se vilken skillnad det blir. 

undefined
"Man blir absolut lite av en kaffenörd när man smakar olika sorter varje dag. Jag tror att jag druckit alla sorters kaffe som finns i den svenska varuhandeln, säger Peder.

Trendigt i kaffevärlden

En kaffetrend som varit med ett bra tag är det kalla kaffet: cold brew och iskaffe finns numera tillgängligt överallt. Man kan även kombinera med olika slags mjölk och smaksättare som salt karamell, hasselnöt och vanilj. Tidigare har det funnits en prestige i ”en kopp svart”, men nu ser man att det skett en förflyttning mot en mer öppensinnad kaffekultur. Båda delarna kan uppskattas på olika sätt och med nya kombinationer kan man variera sig beroende på vad man är sugen på.

– Det finns inga rätt eller fel längre, det är helt enkelt upp vill var och en att välja det man föredrar. Det är en avslappnad förändring, glädjen sitter i att njuta av en kopp kaffe, oavsett hur den ser ut, säger Peder.

Det är allmänt känt att kaffe passar bra i chokladbollar eller till en kladdig chokladkaka. Men faktum är att kaffe fungerar jättebra att kombinera med mat och som ingrediens, tar vi en BBQ-sås och blandar ned lite kaffe i glazen kan det vara precis det som blir pricken över i:et. 

– När grillen snart åker fram och köttet ska marineras är kaffe en grym komponent. Det innehåller en syra som hjälper till att göra köttet mört och tillsammans med annan marinad är kaffesmaken inget man känner av, berättar Peder. 

undefined
En uppiggande kopp som en bra start på morgonen, cappuccinon till fikat och espresson efter maten.

JOBmeal är ett tryggt val och företagets ambition är att alltid finnas nära till hands. Man verkar lokalt med allt från kundkontakt till leverans och service. 

– Idag levererar vi på många orter och vårt mål är att vara där våra kunder är. Vi vill alltid erbjuda snabb och smidig service, i regel är vi på plats redan samma dag, förklarar Robert Edin som är driftchef och ansvarig för service och teknik. 

– Vi guidar, utför service, levererar och rekommenderar. Kaffe är en viktig del av dagen och alla har olika preferens. Om vi har en arbetsplats med 20 anställda ska kaffemaskinen funka för allas kaffestil – och det är en rolig utmaning. Av en kaffeböna kan vi göra 15-20 smakkaraktärer med olika storlek, stil och tillbehör.

En nyckel till gott kaffe är kvalitet och smaken är jätteviktigt för JOBmeal. Man samarbetar med svenska rosterier och vill hela tiden utveckla sina produkter för att kunderna ska få den bästa smaken. 

– Det är underbart att få jobba med kaffe och man blir absolut lite av en kaffenörd när man smakar olika sorter varje dag. Jag tror att jag druckit alla sorters kaffe som finns i den svenska varuhandeln, säger Peder. 
– Vi följer alltid upp hos våra kunder och kan se vilka sorter som är populära. Det varierar från ställe till ställe och det säger mycket om att vi alla föredrar olika. 

undefined
Peder Meijer och Robert Edin på JOBmeal guidar och hjälper kaffesugna kunder med allt från val av automat till kaffeböna.

Ordna kaffeprovning hemma

Duka upp en blandning av smakkaraktärer: mörk choklad, salta kex, kanske banan och en citrusfrukt. Börja med minst två sorters kaffe, en mörk och en ljus variant, och testa dig fram. Var beredd på att bli överraskad med vad som gifter sig!

– Det finns en rad välkända och mindre kända kombinationer. Mörkrostat kaffe går bra tillsammans med lättare rätter – även otippade sådana. Många kanske drar sig för att testa kaffe tillsammans med mat, men faktum är att en sallad, grillad panini eller sushi kan fungera utmärkt till en kaffe, berättar Peder.
– Generellt gäller regeln att kaffets egenskaper ska kompletteras med motsatta egenskaper i det man har till. Om kaffet är sött funkar det bättre med ett salt eller syrligt tillbehör. 

Kom ihåg! När man provar kaffe professionellt vill man gärna ha det i rumstemperatur för att aromerna ska vara så framträdande som möjligt. 

3 tips för kaffesump

1. Kaffesump gör sig fantastiskt som gödningsmedel i rabatten. Det är näringsrikt och väldigt många plantor, både ute och inne, mår bra av det!

2. Skrubba händerna med kaffesump efter att du hackat lök. Ett gammalt husmorsknep som gör att lukten försvinner helt. 

3. Kaffesump kan användas som kroppsskrubb. Koffeinet verkar åtstramande och upplyftande, och sumpen exfolierar på ett skonsamt sätt. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.