Annonssamarbete med Luleå Business Region AB

HR-chefen: ”Ett hållbart arbetsliv lönar sig”

Under Luleå Business Awards ska Luleå Energi dela ut det nyinstiftade priset Årets arbetsgivare. En utmärkelse som ligger bolaget nära om hjärtat. "Det är något vi med stolthet står bakom och stöttar", säger Katharina Frank, HR-chef.

Katharina Frank, HR-chef, Luleå Energi.

Katharina Frank, HR-chef, Luleå Energi.

Foto: Luleå Energi

Native2024-04-12 16:11
Detta är ett annonssamarbete.

HR-arbetet är av stor vikt för Luleå Energi, som i dag har ett HR-team med åtta medarbetare. En förhållandevis stor avdelning i relation till antalet anställda. Katharina Frank startade arbetet med företagets kultur- och personalutveckling för 17 år sedan.  
– Jag har haft förmånen att få visa att HR-arbetet stärker affären. Vi jobbar aktivt med vår företagskultur, vi har få konflikter och en fantastisk bas att utgå ifrån. Är medarbetarna trygga så presterar de också bättre, säger hon. 

För Katarina Frank ska HR inte bara vara en stöttande funktion för chefer, utan finnas för alla anställda. 

Att hylla andra företag som arbetar aktivt med personalfrågor känns rätt och i år delar Luleå Energi ut priset Årets arbetsgivare på Luleå Business Awards.
– Luleå Business Awards ger en möjlighet att hylla fina förebilder som bidrar till en positiv utveckling inom näringslivet. 

Över 40 bolag har nominerats i den nyinstiftade kategorin – vilket signalerar att det är ett attraktivt pris. För att vinna så krävs att företaget kommit en bit på vägen i sitt HR-arbete och systematiskt investerar i sitt humankapital.
 

undefined
"Som ledare blir du aldrig färdig", menar Katharina Frank, HR-chef.

Katharina Frank lyfter tre för henne viktiga delar för att vara en attraktiv arbetsgivare; Att som arbetsgivare ha koll på medarbetaragendan, det vill säga att organisationen vet vilka frågor som är viktiga för de anställda, att arbeta aktivt med arbetsmiljöns alla delar och att arbetsgivaren satsar på ledare som utvecklar både ledarskap och medarbetare.
– Det är tre gigantiska delar. Arbetar ni med dessa är ni en god bit på väg. Som ledare blir du aldrig färdig, det är ett aldrig avstannande arbete.  

Att förändra en organisationskultur och ett arbetsklimat är sällan något som görs i en handvändning. Katharina Frank poängterar att det krävs tålamod och ett långsiktigt systematiskt arbete.  
–  I arbetet med kulturförflyttning är det viktigt att känna sin organisation och att ta det successivt. Jag kan idag känna att vi har en jättefin personalpolitik på Luleå Energi men det har varit ett gemensamt arbete som tagit tid, förklarar hon. 

Oavsett bransch så är kompetensförsörjning en utmaning för många företag. För att lyckas attrahera inflyttare och nya medarbetare i den gröna omställningen är det viktigt att näringslivet tillsammans med kommunen tar ett gemensamt ansvar för kompetensförsörjningsfrågan, menar Katharina Frank.
– På så sätt får vi vår kommun att blomma lite extra. 

Här kan du läsa mer om Luleå Business Awards

Luleå Business Awards

Årets Luleå Business Awards hålls i Luleå Energi Arena fredagen den 24 maj. Elva priser kommer delas ut under galakvällen. Luleå Business Awards genomförs av Luleå Business Region tillsammans med en rad partners. Medarrangör till årets gala är kommunikationsbyrån Oh My.

Platinapartners: Deloitte, Gabardin, LKAB, Luleå Energi, Luleå Kommun, Meta, NTM Media, Samljus, Sparbanken Nord. Guldpartners: Advokatbyrån Kaiding, Galären, LF Norrbotten. Silverpartners: Företagarna, HS Copy, MAX, Niemi Bil, Nordea, SSAB. Bronspartners: DBT Capital, Handelsbanken, Lindbergs Konst & Ram, Quality Hotel Luleå.

Här kan du läsa mer om Luleå Business Awards.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på NSD.