Piteå ökar sin närvaro i rymden

Rymdföretaget Arctic space technologies ska förbättra kommunikationen med satelliter. Nu blir grundarna Piteåbor.

20 september 2019 09:14

Den lokala rymdindustrin växer när Arctic space technologies nu etablerar sig i Piteå.

Arctic space tech har utvecklat nya sätt för markstationer att kommunicera med satelliter som snurrar i omloppsbanor runt jorden. Ena delägaren, Benjamin Fisher, har sina rötter i Österrike och har under det senaste året arbetat för den europeiska rymdorganisationen ESA – European space agency. Andra delägaren heter Sandra Nilsson och är från Piteå. Hon har precis gjort sitt examensarbete inom strålningsvetenskap för mänskliga rymdfärder vid en partikelaccelerator i tyska Darmstadt.

– Vi är så stolta att vi nu kommit med i Arctic business och deras rymdinkubator ESA BIC Sweden bland 100-tals idéer som konkurrerar om platserna. Det är vår största önskan att bo i Piteå och jobba med rymdbolaget från norra Sverige. Här finns alla förutsättningar för oss, säger Sandra Nilsson.

Nyligen vann Arctic space-grundarna en uppmärksammad pitchtävling för lovande rymdidéer, som arrangerades av Luxembourg space tech angels.

– Vår etablering och samarbetet med Piteå kommun har gett resultat. Att vi på så kort tid nu ser det andra bolaget inom rymdindustrin etablera sig är bevis på detta. Vi skapar inte bara nya jobb utan även nya invånare till Piteå och det är precis vad vi önskar, säger Jens Lundström vd för Arctic business.

Det andra rymdrelaterade bolaget i Piteå är Centropy, som har utvecklat en smart lösning för effektivare kylning av elektronik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Parmhed