Länets bostadspriser nära rekordnivåer

Villapriserna i Norrbotten stiger mest i landet, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

8 november 2019 08:10

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Norrbotten stigit med 4 procent, villapriserna visar en uppgång på 4,2 procent.

– Bostadspriserna ligger nära rekordnivåerna från för tre år sedan. Vi ser att försäljningar ofta går snabbt och det är allt vanligare att bostadsaffärer görs redan innan ordinarie visning. Hetast eftertraktade är välplanerade bostäder i attraktiva lägen – här kan vi nu börja tala om säljarens marknad, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 3,5 procent medan villapriserna stigit med 0,1 procent.

– Höga bostadspriser i kombination med tuffa amorteringskrav sätter käppar i hjulet särskilt för de som vill köpa sin första bostad. Ändrade amorteringsregler och slopad flyttskatt skulle göra det lättare för fler att byta bostad efter behov och bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg.

I riket steg villapriserna med 0,6 procent under de senaste tre månaderna. I såväl Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö låg priserna stilla i oktober. På helårsbasis har villapriserna i Sverige ökat med 3,0 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jessica Tervaniemi