Begagnatförsäljning mot rekord

Prognosen visar att antalet begagnade bilar som sålts har ökat. Håller denna ökning i sig året ut väntas det bli rekord. "Det skulle innebära en ny all time high" säger MRF:s bilhandelsansvarige.

5 juli 2018 11:18

2017 såldes det ungefär 1,32 miljoner begagnade bilar. 2016 låg antalet på samma siffra. I år däremot syns en ökning.

– Vi såg i början på 2018 en lite minskning i begagnatförsäljningen, som troligtvis berodde på den starka vintern, men den har nu hämtats in. För årets första sex månader har vi en ökning och MRF:s prognos för 2018 ligger fast på 1,35 miljoner, vilket i så fall innebär ny all time high för begagnatförsäljningen i Sverige, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på Motorbranschens riksförbund.

Det som främst blivit populärt är att köpa begagnade bilar hos bilhandlare, på det området syntes en ökning på tre procent. Att köpa bilar i andra hand av privatpersoner har istället minskat med en procent.

– Köparen söker naturligtvis trygghet kring bilaffären och hos bilhandeln ges inte bara information om bilens skick, varudeklaration och historik, man får dessutom garanti på bilen och köpet omfattas av konsumentköplagen, säger Johan Holmqvist.

Vid årsskiftet 2017-2018 räknades antalet svenska bilar till 4 855 000 stycken. Det är en siffra som ökat med 78 000 på ett år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotten Vallgårda