Förslaget från Indelningskommittén blir offentligt efter klockan 15. Förutom en storregion med de fyra norrländska länen väntas även Region Skåne finnas med i någon form.
– De fyra Norrlandslänen arbetar med att ta fram material för hur en regionsammanslagning kan gå till. Så långt har vi inte kommit i andra delar av landet, har Kent Johansson sagt till SVT tidigare.
Johansson (C) leder Indelningskommittén tillsammans med Barbro Holmberg (S). Uppdraget från regeringen är att ta fram ett förslag på en ny indelning med 6-8 regioner.
2011 lade Kent Johansson tillsammans med två andra företrädare för Sveriges kommuner och landsting (SKL) fram ett förslag som ser ut som bilden intill.
Åtta regioner, där man kan notera att Stockholm, Halland, Gotland och Skåne blir egna regioner. Stockholm har redan cirka två miljoner invånare. Halland, Gotland och Skåne har egen regionstatus och vill förbli så. Speciellt i Halland är motståndet starkt mot att ingå en större region.
Det finns en stor möjlighet att Indelningskommitténs slutliga förslag ser ut så här.
Region Norrland är i sig en gigantisk utmaning, med en geografi som motsvarar halva Sveriges yta men bara en tiondel av befolkningen. Landstingen har i dag tillsammans runt 24 000 anställda, tolv sjukhus och 128 hälsocentraler.
Eftersom Jämtland är minst och därmed får minst att säga till om i ett regionparlament har motståndet tidigare varit starkast där.
Den nya ordningen ställer betydligt hårdare krav på politikerna än vad som gäller i dag i landstinget, där många är fritidspolitiker och där kunskapen stannar vid det egna länets förutsättningar.
– Det blir helt andra krav, speciellt på de som är heltidsarvoderade. Och resorna blir längre. Det är nog svårt redan nu hinna att besöka alla verksamheter, medborgare och medlemmar i det egna partiet, säger Moderaternas gruppledare i landstinget Mattias Karlsson, som är hård motståndare till regionreformen.
Var regionparlamentet placeras är dock inte speciellt viktigt, anser han.
– Nej, det handlar om en resa som inte ens görs en gång i månaden. Det är klart det kan bli en lång resa men samtidigt, hur många politiker från Kiruna och Pajala kommer sitta i ett regionparlament? Inte många.
Även Centern är emot en storregion. Gruppledaren i landstinget Lars-Åke Mukka tror att risken är stor att väljarna tappar kontakten med politikerna.
– Representationen kommer inte vara lika jordnära som den är i dag. Jag hoppas verkligen att det skapas ett system under regionstyrelsen med exempelvis nämnder dit partierna kan nominera regional kompetens, säger Mukka.
Det tror landstingsrådet Maria Stenberg (S).
– Vi vet inte hur det kommer se ut men det är sannolikt att det blir någon form av nämnder, utskott eller beredningar. Jag tror att det kommer skapa mer intressanta politiska uppdrag.