Luleås krogkarta ritas om

Spanska smårätter är en nyhet av flera nyheter i Luleås krogutbud i höst. Bakom satsningen står bland annat Brolle från Boden.Även fyra andra krogar är på gång – med bland annat mexikanska rätter, cocktails och asiatiskt.

NYTT. Johan Karlsson som driver Kaffe Karlsson i Kalix öppnar restaurang på Storgatan i Luleå. "Vi ska försöka ge Storgatan ett nytt koncept" säger Johan Karlsson.

NYTT. Johan Karlsson som driver Kaffe Karlsson i Kalix öppnar restaurang på Storgatan i Luleå. "Vi ska försöka ge Storgatan ett nytt koncept" säger Johan Karlsson.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-09-13 11:14

Hösten må vara här men Luleås krogliv blir bara hetare.

I höst berikar ett nytt antal nya krogar och barer utbudet.

Det blir spansk, mexikanskt, vinbar, cocktailbar och så förstås en nya asiatisk restaurang.

Först ut, 25 september, är tapasrestaurangen Tapas de Papá där en av fem delägare är artisten Brolle, Kjell Junior Wallmark, med rötterna i Inbyn utanför Boden.

Spanska smårätter väcker nyfikenhet.

– Vi har varit ganska mycket i Spanien. Vi är fem personer som i olika konstellationer planerat att öppna något nytt, ett restaurangkoncept. Vi har dock aldrig kommit till skott. Nu har vi hittat en lämplig lokal och tanken är att det ska bli en franchisekedja och öppna flera restauranger på olika ställen, säger Simon Wanler, också han med rötterna i Boden.

Tapas de Papá har tjuvstartat litet i smyg.

Allt i akt och mening att allt ska fungera när allvaret drar igång senare den här månaden.

Köket har lagat mat, drycker har serverats till mindre sällskap.

Hovmästaren Jennifer Mohss visar runt i lokalerna samtidigt som några elektriker gör de sista arbetet med eljobben.

Det känns onekligen som att förflyttas söderut.

Visst, lokalen har betongväggar men tillsammans med den övriga inredningen fungerar det.

Att intresset för nykomlingen är stort inser jag rätt snabbt.

Krogen ska ha mellan tio till tolv anställda.

Tapaskylarna finns redan på plats liksom dryckerna.

– Vi har ett öl som bara vi säljer.

Till en början kommer nog många matgäster att behöva "hur gör jag"-instruktioner.

Tanken är att matgästerna ska gå till kylarna och välja mat.

Sedan när man väl ätit klart så räknar personen fat eller tandpetare så räknas notan ut med hänsyn till hur många man plockat åt sig.

Det serveras också varm mat, bland annat ska köket göra små hamburgare.

– Att hämta maten och äta på det här sättet blir väldigt socialt. En del favoriter kommer vi att ha på en fast meny men annars kommer varianterna att vara många och det kan variera från dag till dag.

Det ska också finnas mat med hänsyn till personer med allergier som exempelvis gluten och laktos.

Det är fler nyöppningar på gång i Luleås krogvärld.

Johan Karlsson som äger Kaffe Karlsson i Kalix öppnar nytt på Storgatan, familjen bor för övrigt i Luleå. Det sker i delar av gamla Allstar vid Nytorget.

– Det blir en blandning mellan café och restaurang, jag vill försöka ge Storgatan ett nytt koncept.

Vad består det i?

– (skratt) Jag vill inte säga det för tillfället. Vi är väl två till tre månader borta men senast den 1 december ska vi vara igång. Vi ska ha all typ av dryck från kaffet på morgonen till fredagsölen på men öppet sju dagar i veckan. Det ska vara fräscha maträtter och det är en fantastiskt fin lokal.

På förekommen anledning har fastighetsägaren Lulebo villkorat hyreskontraktet på så sätt att restaurangen ska stänga klockan 23.00.

Vad ska krogen heta?

Namnet är faktiskt inte spikat ännu. Det har förändrats under tiden med konceptet men det är kanske klart inom en vecka.

På Nygatan 11 öppnar Restaurang Exotic i december en asiatisk restaurang i det som var den innersta delen av Allstar. Menyn är inriktad på asiatisk mat och husmanskost.

Nöjesgruppen, CG, BBB och Allstar, ligger inte på latsidan.

I Specsavers gamla lokaler, granne med CG, öppnar Bar CG senare i höst. Där pågår tömning av den gamla lokalen. Den nya Loungebaren ska vara igång senare i höst, senast till jul..

– Det är det bästa jag kan säga.  Vi vill utveckla drinksidan och vi jobbar mycket med dryck, säger Petter Nyberg, restaurangchef på CG, sommelier och delägare i Nöjesgruppen. Vi tänker oss att man går dit innan man käkar på CG eller efter maten. Vi ska också servera enklare maträtter där.

Nöjesgruppen ska också öppna en mexikanskinspirerad krog i före detta Harrys lokaler, det kunde nästa berätta om i slutet av maj.

Henrik Gröntvedt, ägare och vd i Nöjesgruppen sa då.

– Det finns mycket god mexikansk mat som tacos och burritos. Det är något som saknas i Luleå. Det ska vara genuint inrett med en känsla av Mexiko.

När NSD på nytt talar med Henrik Gröntvedt ber han att få återkomma. Lokalerna ska tömmas.

– Det är inte klart när vi ska öppna. Det är på gång i alla fall, inom en snar framtid.

Det händer sannerligen spännande saker i Luleås krogliv.

Spanska smårätter

Fakta

Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som härrör från Spanien men har influenser från hela Medelhavet. Namnet kommer från verbet tapar, som kan översättas med "att täcka", som i att lägga på ett lock.

Det sägs att man förr i världen hade problem med flugor och insekter i barerna och helt enkelt täckte över ett stop med vin med ett litet fat som man la lite skinka och andra smårätter på.

Andra säger att det var ett sätt att minska alkoholkonsumtionen, genom att kroggäster såväl som hovfolk vid stora bjudningar på palatsen fick i sig några tuggor mat mellan glasen. Oavsett vilken som stämmer har tapas slagit igenom som begrepp i hela världen.

Det står för en varieté av smårätter som är snabba, enkla och goda, i flera fall även nyttiga.

I Baskien kallas tapas för pinchos som ofta refererar till små brödbitar med något gott ovanpå, och en tandpetare som körts genom detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!