Det är lugnt och tyst inne i Robert Romanowskis och Caroline Jonssons rum på avdelningen. I en säng ligger tvillingarna Bastian och Liam och sover. Sönerna föddes i november två och en halv månad för tidigt. Nu har mamma Carolins amning kommit igång, men när tvillingarna var alldeles nya behövde de mat från en bröstmjölksdonator.
– Det är jätteviktigt, de för tidigt födda får en tuff start i livet ändå. Vi är tacksamma att det fanns bröstmjölk att få från början, säger Jansson.
Men i bröstmjölkfrysarna på avdelningen börjar det tryta och där finns bara 13 små flaskor kvar. Sofie Olofson Landevik och kollegorna funderade på vad de skulle göra för att locka bröstmjölkdonatorer och hon skrev ett inlägg på Facebook.
– Det har delats mycket och många har ringt. Men vi vill uppmana fler som tror att de kan bli donatorer att höra av sig, säger hon.
En donator ska var frisk och får lämna blodprov. Det går att donera bröstmjölk fram till att barnet är tre månader. Bröstpump får donatorn låna. Den utpumpade mjölken ska sedan frysas in så snart som möjligt.
Donatorn måste transportera flaskorna till Sunderby sjukhus och avdelningen själva. De får 250 kronor per liter levererad mjölk.
Bröstmjölken behövs främst för det för tidigt födda barnen. Deras mage mår bäst av bröstmjölk som är särskilt näringsrik och bröstmjölksersättning kan de börja med vecka 35.
– Ibland tar det lite tid för mammorna att få amningen att komma igång och bröstmjölken är det bästa för för tidigt födda barn.